Virtalukon fixaus

9-5 tuli tonnarin seuraajaksi syksyllä 1997.
Vastaa Viestiin
Avatar
YlimysN
Matalapaineturbo
Viestit: 191
Liittynyt: Pe Loka 04, 2019 16:40

Virtalukon fixaus

Viesti Kirjoittaja YlimysN »

Moro,

Omasta 9-5:sta rupesi virta-avain kanittamaan seuraavilla tavoilla:
1. Sammuttaessa avain kääntyy lock-asentoon, mutta virrat jää päälle - lukkopesä ei nouse ylös pesästään tai käänny enää off-suuntaan
2. Joutuu ränkläämään että avain kääntyy, virtoja ei saa päälle

Youtubessa on paljon videoita aiheesta ja ulkomaisilta sivuilta löytyy ohjeet kuinka pesä irrotetaan, mutta alkuperäisen ongelman ratkaisuun ei ole apuja joten tuumasin tehdä itse tällaisen työohjeen lukkopesän DIY-fiksaukseen joka onnistuu keneltä tahansa vaikka keittiön pöydän ääressä.

1. Lukkopesä irrotettuna, ota muovikuori pohjasta irti ja sen alta jousi sekä aluslevy
Kuva

2. Käännä pesä avaimella seuraavaan asentoon
Kuva

3. Paina näkyvää tappia sisään sen verran, että saat pesää käännettyä lisää kuvan mukaan
Kuva

4. Paina tappia sormella vastaan kun liu'utat sen esteen yli, tapin takana on jousi
Kuva

5. Vedä tappi pois. Tämän jälkeen PIDÄ AVAIN PESÄSSÄ ja vedä pesä pois kotelostaan. Älä pelkää, niin kauan kuin avain on pesässä, mikään ei irtoa itsestään vaikka näetkin haitat nyt selvästi.
Kuva

6. Purista koko pesää haittojen päältä sormin kun vedät avaimen rungosta ulos, mikäli aiot puhdistaa haittoja tai tarkistaa niiden alla olevien jousien kunto. Sen jälkeen vedä haitat vuorotellen ulos koloistaan ja aseta oikeassa järjestyksessä pöytätasolle kuten kuvassa. Jokaisen haitan alla on pieni jousi
Kuva

7. Jokaiseen haittalevyyn on stanssattu koodi, kuten kuvassa näkyy.
Kuva

Tee haittalevyjen koodeista kaavio, usko pois että se kannattaa.
Kuva

8. Oma ongelmani piili tässä osassa, jonka tulisi liukua esteettömästi sisään ja ulos. Osa lähtee vetämällä poispäin, myös sen alla on pieni jousi.
Kuva

9. Kyseinen osa liukuu rungon kuvassa näkyvää pintaa pitkin. Ennen kuin alat hiomaan mitään, varmista että ymmärrät mekanismin toimintaperiaatteen.
Kuva

10. Hio liukupinnat tasaisiksi, pyöristä terävät särmät yms. niin, että mekanismi toimii liukkaasti jälleen. Tässä vaiheessa kannattaa viettää aikaa runsaasti ja varmistaa, että pesän ylösnaksaus toimii varmasti pehmeästi.
Kuva

11. Kun olet puhdistanut rungon mielestäsi riittävästi, kasaa runko takaisin. Itse käytin puhdistamiseen ultraäänipesuria ja isopropyylialkoholia, vanhan rungon sisästä tulee hyvin paljon likaa ja metallia ulos.

Haittalevyjen takaisinlaittamisessa ei tarvitse stressata, näet silmin jos jotkut haittalevyt on väärässä paikassa. Kuvaan laitoin kaksi haittalevyä vääriin paikkoihin ja työnsin avaimen reikäänsä, huomaa kuinka haittalevyt erottuu muista.
Kuva

Kaikki haittalevyt jousineen työnnettyäsi takaisin, kasaa runko päinvastaisessa järjestyksessä purkamiseen nähden.

HUOM! Jos jokin haittalevy on kulunut runsaasti, sylinteri ei käänny pesässä avaimen kanssa takaisinpäin. Tällöin on hyvä tietää, että kokonaisuus toimii myös ilman haittalevyjä tai vain osalla niistä. Voit jättää haluamasi määrän haittalevyjä pois lukon sisältä, mekanismi toimii silti oikein eikä tunnu erilaiselta tai ole helpompi tiirikoida jos pelkäät luvatonta haltuunottoa. Itse jätin oman lukon sisään vain 2 haittalevyä ja pesä toimii kuin uusi.

ÄLÄ KÄYTÄ VOITELUAINEITA, lukkorungon metalliosat ovat itsevoitelevia materiaaleja ja vaseliini, öljyt sunmuut kerää itseensä herkästi roskaa. Hio mielummin pinnat kiiltäviksi ja puhdista huolellisesti.
Haza
"Hölösuu"
Viestit: 1172
Liittynyt: Ma Touko 05, 2003 09:59
Paikkakunta: Merimasku

Re: Virtalukon fixaus

Viesti Kirjoittaja Haza »

Hyvät ohjeet, mutta muutama juttu haittoihin liittyen:

Kaikkia haittoja ei voi jättää pois, silloin avain lähtee irti missä asennossa vaan.

Toisekseen haittojen järjestyksellä en ole pitänyt väliä kun yleensä ovat niin kuluneita että kannattaa arpoa sopivat haitat kokeilemalla, siinä auttaa kivasti jos on vaikka varaosaraato josta purkaa lukkopesät varaosiksi. Varaosahaittoja toki voi ottaa myös auton muista lukoista.

Jos haittoja jättää pois niin kyllähän se helpottaa tiirikoimista, mutta sillä nyt ei ole väliä, ei kukaan viitsi tiirikoimista harrastaa kun rikkominen on helpompaa ja nopeampaa. Mutta, mitä vähemmän haittoja lukossa on, sitä todennäköisemmin toisen saabin avain sopii ja jos ei ole lainkaan niin kaikki sopii.
#1655 9000 Aero M96, 9-5 Aero M05, 2x 9000turbo M86, 9-3 Cabriolet 2,0t M00
VW e-Golf -17, Touran -05, Chevrolet Captiva -07
"it is slightly turbocharged"
suapas
"Hölösuu"
Viestit: 1646
Liittynyt: Pe Touko 13, 2005 16:30
Paikkakunta: savonlinna

Re: Virtalukon fixaus

Viesti Kirjoittaja suapas »

Haitat voi olla myös kuluneet niin,että ovat hiukan ulkona kolostaan. Siihen auttaa viila. Ei taida saappi käynnistyä, vaikka miten tiirikoi,jos ei oikea avain ole lähettyvillä..
9-5 2.3 T A ja 2.0 T A
# 2333
Vastaa Viestiin