Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Kaikki autoiluun liittymätön, mutta muuten HYÖDYLLINEN keskustelu.
Sana on MELKEIN vapaa.
Shadow_Fi
"Hölösuu"
Viestit: 1172
Liittynyt: To Helmi 16, 2006 11:16
Paikkakunta: Lappi

Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja Shadow_Fi »

No niin, päätin tännekkin laittaa vähän tarinaa jos joku fyysikko voisi auttaa säätämään (optimoimaan) tätä vanhaa lämmitysjärjestelmää.

Ostin ihan vasta talon (240 neliötä), lämmitettäviä noin 170. Lämmitys tapahtuu 3 vastuksella (1 päivävastus, noin keskellä varajaa, ja 2 yövastusta (alavastusta) varaajan alaosassa). Lämmitys tapahtuu vain yöllä, päivävastus pois pelistä. Alavastusten termostaatti säädetty nyt 50 asteeseen (ulkona nollakeli) (huom. 50 astetta keskellä varaajaa, yläpuolella jo 72 astetta).

Muutenkin pidän tyhmänä lämmittää varajaa liikaa koska se on kylmällä alueella. Joten hyötylämpöä ei ole paljon tuosta. Eli hukkalämmöstä varmaan voitaisiin jo puhua.

Varaaja on luultavasti jotain 3 ja 5 kuution välistä. Ei varmaa tietoa, mutta iso kuitenkin on. Epäilen sen vahvasti olevan 4 kuutiota.

Lämpöä on riittänyt ihan hyvin, ei tuu kylmää vettä, ja kaikki ok. Heti kun muutin laitettiin Ouman (pari putkea uusittiin, ja uusi shuntti, jne.). Joten järjestelmä on säätyvä.

Talo on yksikerroksinen valesokkeli 66 vuoden tapaus.

Kuva

Tässä eilinen käyrä. -15 pakkasilla meni reilut 140kWh.

1. Päivävastus ei kannata olla ohituksessa? Vaan sillä kannattaa stabilisoida lämmitystä? Parempi hyötysuhde?
2. Kiertovesipumpun nopeus parempi hitaampi vai nopeampi? Periaatteesa mitä nopeampi sitä enemmän sekoittaa varaajan vettä turhan viileäksi? (Lämpötilakerrostuma, kierrukka ylhäällä).
3. Varaaja silti kannattaa ladata enemmän täyteen kuin se mitä riittää? 50 astetta varaajan keskellä liian vähän? Kannattaa aina lämmittää enemmän? Kuvasta näkee kuitenkin että se saavuttaa 50 astetta noin 5,5 tunnissa.

Muita vinkkejä?
Saab 9-5 2.3T, 2000, Automatic, E85 Stage 1 by jcarlson
Saab 9-5 2.3t, 2002, Manual, E85 Stage 1 by jcarlson
#5866
mikaels
"Aero"
Viestit: 499
Liittynyt: Pe Syys 24, 2004 16:29
Paikkakunta: ESPOO

Re: Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja mikaels »

Kyllä varaaja pitäisi saada eristettyyn tilaan. Ainahan kannattaa säätää, mutta kilowatteja menee joka tapauksessa noin isoon taloon ja tuon aikakauden eristys tasolla. Onko tuolla päivä ja yösähköllä nykyään paljoakaan hintaeroa?

60-100kw puukattila olisi passeli lataamaan tuota varaajaa. Sellainen jossa yhdellä pesällisellä lataa 200-300kwh. Tämä vaatii tietysti vähän omaa työtä ja suhteita metsänomistajiin. Sähkövastukset tietysti jää paikalleen ja menee päälle jos asukkaat matkoilla tai muuten estyneitä lämmittämään puulla. Kattilan asennuksen hinta riippuu millaiset yhteet nykyisessä varaajassa ja millainen piippu löytyy vai tarvitseeko rakentaa.
------------------------
9-5 2,3 Aero Wagon 2007
Ex 9000 2,3t CSE A50 Amethyst violet 258
#3224
petrisa
"Hölösuu"
Viestit: 4619
Liittynyt: Ma Loka 08, 2007 20:10
Paikkakunta: Oulu

Re: Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja petrisa »

Meillä on saman verran lämmintä alaa (yhdessä kerroksessa) ja sähkön kulutus yhteensä on ollut viime päivinä ulkolämpötilan ollessa nollan tietämillä 80 kWh kieppeillä. Mukana on siis kaikki energia. Sähkölaitteita on runsaasti elektroniikkaa ym. lähes koko ajan päällä. Perheessä 4 hlöä, joista kaksi nuorta, jotka käyvät suihkussa (piiittkäään) kerran päivässä ym. "vedellä lääräykset" siihen päälle. Myös meillä kävi kulutuspiikki joulukuun alkupuolella parina päivänä n.140 kWh:ssa, kun pakkasta oli 15 astetta.

Lämmitysjärjestelmästä sen verran, että myös meillä oli vielä vuosi sitten täsmälleen samanlainen systeemi kuin aloittajalla. Meni vaihtoon, kun varaajaan tuli vuoto kuumavesikierukan kohdalle. Meillä varaajan koko oli 2 kuutiota. Sähkövastuksia oli myös kolme: kaksi ala ja yksi ylä. Vastusten tehot vähän vaihtelivat siinä 6 kW tuntumassa, mutta yhteisteho oli 18 kW. Toiminta aiemmin tällä varaajalla oli mulla niin, että yöllä kaikki kolme varasivat varaajan termostaatin asetettuun lämpötilaan. Vuodenajasta (keleistä) riippuen 60...70 astetta. Talvipäivisin toinen alavastus ja ylävastus menivät päälle, jos lämpötila laski alle 55 astetta. Näin varmistettiin lämmin käyttövesi. Pelkällä kesäkäytöllä kytkettiin alavastukset pois ja vain ylävastus jäi käyttöön.

Tämä toimi, mutta meillä ei vielä tuon käytön aikana ollut etäluettavaa mittaria, joten täysin vertailukelpoista sähkönkulutusseurantaa ei ole. Vanha varaaja ei ollut läheskään niin hyvin eristetty kuin nykyinen. Vanhan varaajan aikana ko. teknisessä tilassa oli aivan liian kuuma. Siellä ei esim. voinut harrastaa mitään tuon takia.

Nyt sitten ollut kohta vuoden käytössä uusi Jäspin nk. hybridivaraaja, jonka yhteenlaskettu tilavuus 700 litraa (500+200). Ison varaajan sisällä on erillinen 200 litran käyttövesivaraaja. Tässä varaajassa on tällä hetkellä kolme 6 kW:n sähkövastusta (lämpöparoni). Ne sijaitsevat varaajassa kolmella eri tasolla. Jokaisessa vastuksessa on nyt oma termostaattinsa. Ne olen myös porrastanut niin, että alhaalta ylöspäin termostaatin lämpötila-arvo nousee. Kesällä ei ole päällä kuin ylin vastus. Sen sijaan näin lämmityskaudella kaikki kolme vastusta ovat nyt päällä yötä päivää. Kokeilin tuota varaajan lämmön varastoimista entiseen malliin yösähköllä viime talvena helmikuussa varaajan tultua taloon, mutta ei se oikein tämän kokoisessa talossa noin pienellä vesimäärällä kunnolla toimi. Nyt ne ovat päällä koko ajan ja toimivat jokainen itsenäisesti oman termostaattinsa kautta.

Vielä lisäksi meillä on ilmalämpöpumppu, joka lämmittää ehkä n. 60-70 neliötä. Eli käytännössä asuinhuoneet. Lämpötilaa pidetään 22 asteessa, eli ei viileänä. Useimpien mielestä jopa liian lämpimänä. Vesikiertoista patterijärjestelmää ohjaa vanha kunnon 80-luvun Danforss. Talo on rakennettu -70, joten samoja aikoja aloittajan kanssa.

Aloittajan kysymykseen sitten lopultakin.
Sähkönkulutus, jos se on talouden kaikki sähkö, ei minun mielestäni ole mitenkään erityisen suuri ottaen huomioon lähtökohdat. Mielestäni ihan normaali. Varaajan koko on kyllä melko suuri, mutta tuollaisia niitä on silloin aikoinaan rakennettu. Lämpötila, johon varaaja varataan yöllä tuntuu melko alhaiselta, mutta mielestäni se näyttäisi toimivan. Syynä on varmaan varaajan iso kapasiteetti (koko). Oikeastaan sehän on sitä parempi mitä alhaisempana sen voi pitää, jotta lämmön haihtuminen ympäristöön olisi vähäisempää. Ainoa tekijä, joka minua huolestutti oli se, että saadaan varmistettua riittävän lämmin käyttövesi kovilla pakkasilla ilta-aikaan. Sain sen käsityksen, että toiminto pitää tehdä manuaalisesti. Itse en tällaisesta pidä. Sen pitää hoitua automaattisesti. Kukin kuitenkin tavallaan.

Toisaalta, jos illalla päivävastus menee päälle, niin se energia on sitten yösähköltä pois. Sikäli energian kulutus ei luultavasti muutu vuorokauden ajalla mihinkään, mutta lämmintä vettä varmasti rittäää. Korkeintaan säästöä syntyy siinä, että yösähkö on hivenen halvempaa. Sitä vasten peilattuna ei kananttaisi päivällä sähköä kuluttaa, ainakaan lämmitykseen. Hintaero päivä ja yösähkön välillä on kutistunut viime vuosina. Ne ovat nykyisin melkein samoissa. Taitaa se vähäinen säästö yöenergian eduksi tulla lähinnä siirtomaksun osuudessa.

no, tulipas taas juttua....
Vikakoodinlukua: Op-Com (Saab+Opel), VCDS (VAG-konserni)
lart
"Turbo"
Viestit: 207
Liittynyt: Pe Marras 16, 2007 16:36
Paikkakunta: Jönköping/Ruotsi

Re: Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja lart »

Olen paininut samantyyppisen lämmitysjärjestelmän kanssa jo jonkin aikaa.
Puu / sähkö lämmitys varaajan koko 2500L. Kulutus vaihtelee 15kw-200kw/talvipäivä
riippuen miten ahkerasti jaksaa lämmittää.Talo 150 neliötä.
Systeemiä päivitetty viimeksi erillisellä lämminvesivaraajalla, millä
ainoastaan tulistetaan varaajan kierukan läpi tuleva lämminvesi
45 asteesta 60 asteeseen. Eli varsinaisen varaajan lämpötilan
voi pitää maltillisena lattialämmityksen ansiosta.
Seuraavaksi täytyy investoida ilmasta veteen lämpöpumppu, alkaa
polttopuukin maksamaan tänäpäivänä turhan paljon ja onhan
siinä oma hommansa.
9-5 Wagon 2.3tA Vector -02
9-5 Wagon 2.3TA Aero -02
9-5 Wagon 2.3TA Aero -04
9-5 Wagon 1.9Tid Hirsch Vector Griffin -09
petrisa
"Hölösuu"
Viestit: 4619
Liittynyt: Ma Loka 08, 2007 20:10
Paikkakunta: Oulu

Re: Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja petrisa »

Tällainen talvi kuin tähän mennessä on ollut, olisi mitä mainioin ilma-vesi-lämpöpumppulle.
Siksipä hankin hybridivaraajan, niin siihen voi liittää lämpöpunpun tai kattilan ja vielä aurinkokierukankin.
Tutkitaan ja harkitaan jatkoa.
Vikakoodinlukua: Op-Com (Saab+Opel), VCDS (VAG-konserni)
Lerssinen
"Viggen"
Viestit: 593
Liittynyt: Su Tammi 26, 2014 11:08
Paikkakunta: Oulainen

Re: Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja Lerssinen »

Pukkasin maalämmön 1880 luvun pirttiin.. Reilu 120 neliöö ja eristys on mitä on, jossain huoneessa parempi ja jossain huonompi..

alle 3500 kilowattia meni lämmitys-sähköön vuodessa, tässä siis mukana lämmin käyttövesi..

En oo katunu :D
Iveco 50C14 -05
Dacia Duster -18 4x4
Mercedes-Benz 313/adria -03
Plymouth Valiant -62
MB w108 3.5 - 71
Honda HR-V -99
ZeiPii
"Hölösuu"
Viestit: 1541
Liittynyt: Ma Touko 28, 2007 09:45
Paikkakunta: Vantaa

Re: Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja ZeiPii »

Lerssinen, sulla lämpiää todella vähällä, hyvä juttu :D Ihan verrannoksi, meillä on sellainen vajaa 150 m2:n talo Vantaalla ja 15m2 kokoinen varasto. Talo lämpiää maalammöllä ja varasto sähköpatterilla. Sähkön kokonaiskulutus vuodessa on noin 13000 kWh, josta erillisen mittarin mukaan maalämpöpumppu ottaa noin puolet 6-7000 kWh sisältäen lämpimän veden tuoton (ja meidän teinien suihkussa lorottelut). En pidä tuotakaan kovin pahana.
MiTo QV -10
Ex: BMW 320i -05, Saab 9-3 SC 1.8t -08
Jarnoh
"Kaasari"
Viestit: 46
Liittynyt: La Elo 25, 2012 19:43
Paikkakunta: Nokia

Re: Vs: Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja Jarnoh »

Lämpötilat vaikuttais olevan varsin ok. Tärkeintähän tuossa on hakea se tasapaino jossa lämpöä riittää koko päiväksi, mutta ei lämmitetä turhaan.

Vastusten ohjaukseen vaikuttaa eniten käytössä oleva ohjauskeskus. Itsellä tämä menee niin että talvi käytössä on käytössä kaikki vastukset, alimmat vastukset säädetty isommalle kuin ylempi. Ylävastus huolehtii siitä että lämmin käyttövesi riittää. Mulla vielä kytketty niin että jos talo ei meinaa pysyä lämpimänä niin ouman ohjaa vastuksia shuntin asennon perusteella.

Veden virtausta ajatellen tavoite on mahdollisimman pieni veden virtaus, eli pumppu mahdollisimman pienelle, kuitenkin huomioiden että talon lämpötila pysyy tasaisena. Pieni ja hidas vesivirta säilyttää varaajan lämpökerrostuman hyvin.

Varaavia sähkölämmityksiä ja puun ja sähkön yhdistelmiä olen rakentanut joitakin ja optimoinut useampia. Esim. meidän talon sähkönkulutus on laskenut kolmessa vuodessa n. 30%, tuossa prosenttimäärässä on huomioitu lämmitystarpeen vuosittainen vaihtelu.

Lähetetty minun GT-I9300 laitteesta Tapatalkilla
käyttiksinä: OG 9-5 -99 Estate 2.3t biopower ja OG 9-3 -01 2.0t
klubilainen nro. 5663. Ei oo riemulla rajaa kun Saabilla ajaa. :)
karg
"Hölösuu"
Viestit: 3835
Liittynyt: La Touko 10, 2003 06:57
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Re: Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja karg »

Hyvä nähdä noita maalämpötalojen kulutuksia. Ollaan ostamassa ok-taloa, missä on maalämpö valmiina. Huoneistoala on 119m2 ja kokonaisala n. 165m2, josta mm. autotalli on 32m2 ja sekin lämpenee myös tolla maalämmöllä. Talossa on siis vesikiertoinen lämmitys joka paikassa ja käyttövesi lämmitetään samalla systeemillä. Kattelin takavuosien kulutusraportteja, niin näytti olleen siinä 16000kWh vuodessa (sis. lämmitys ja kuuma käyttövesi). Näyttää hiukan suurelta noihin verrattuna, mitä tähän ketjuun on raportoitu. Toki huoneiden normaaleista lämpötiloista ei oo havaintoa entisten asukkaiden aikana ja kuumaa vettäkin voi lotrata mielin määrin jos huvittaa. Teknisessä tilassa oli suht kuuma. Siellä möllötti semmonen vuoren kokoinen varaaja, missä oli vissiin vähän kehnosti eristettä.
mikaels
"Aero"
Viestit: 499
Liittynyt: Pe Syys 24, 2004 16:29
Paikkakunta: ESPOO

Re: Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja mikaels »

Lerssinen kirjoitti:Pukkasin maalämmön 1880 luvun pirttiin.. Reilu 120 neliöö ja eristys on mitä on, jossain huoneessa parempi ja jossain huonompi..

alle 3500 kilowattia meni lämmitys-sähköön vuodessa, tässä siis mukana lämmin käyttövesi..

En oo katunu :D
Aika pihllä menee. Onnittelut hyvästä investoinnista! Nämä energiatehokkaat ratkaisut aina kiinnostaa, mutta lukuja on mahdoton vertailla vielä näillä tiedoilla.

Kiinnostaisi tietää paljonko meni taloussähköön, (joka oletettavasti tulee lämmityskaudella lähelle 100% hyödyksi tilojen lämmittämiseen) ,montako mottia on poltettu puuta, kuinka monta henkilöä talouteen kuuluu ja vähän missä päin suomea talo sijaitsee? Noin pienellä kulutuksella investointi pidettävä pienenä, koska säästö on n. 7.500kWh paikkeilla.

Meidän asunto lämpenee nykyisin pääosin ilmalämpöpumpulla ja patteriverkostosta vain oikein kylmällä yksi huone johon ILMP puhallus ei vaikuta. Astianpesukone, pyykinpesukone, kuivausrumpu (jota käytetään paljon)on sijoitettuna niin, että lämpö tulee hyödyksi. Se on siis otettava huomioon kun vertailee lämmitysenergian käyttöä.

Maalämpöä on tullut harkittua, mutta toistaiseksi ei tarkemmin selvitetty. Nykyisellä eristyksellä ja patteriverkostolla menoveden lämpötilaa joutuu huippukulutuskuukausina pitämään niin korkeana, että rankaisee maalämpöpumpun vuosihyötysuhdetta. Jäänee hyvin paljon mainostettuja lukuja (COP 3-4) alemmaksi. Nyt kun ulkona -10, niin menovesi oli Oumanin ohjaamana 49C
------------------------
9-5 2,3 Aero Wagon 2007
Ex 9000 2,3t CSE A50 Amethyst violet 258
#3224
Avatar
valtteri
"Hölösuu"
Viestit: 2021
Liittynyt: Su Marras 30, 2003 16:02
Paikkakunta: Vaasa

Re: Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja valtteri »

Lerssinen kirjoitti:Pukkasin maalämmön 1880 luvun pirttiin.. Reilu 120 neliöö ja eristys on mitä on, jossain huoneessa parempi ja jossain huonompi..

alle 3500 kilowattia meni lämmitys-sähköön vuodessa, tässä siis mukana lämmin käyttövesi..

En oo katunu :D
Noilla kulutuksilla täytyy mennä monta mottia puuta vuodessa sillä kaverin lähes uudella "nollaenergia" talolla jossa maalämpö ei päästä tuohon kulutukseen jos käytetään lämmintä vettä normaalisti. ( neliöitä kyllä vähän enemmän)

Itsellä menossa eka talvi pienemmässä ok.talossa jossa vesikeskuslämmitys varustettuna 3000 l varaajalla ja nyt lasketaan kannattaako harkita maalämmön asennusta. Varaajaa lämmittää yösähkö.

Talon yläpohja lisäeristettiin syksyllä ja Mitsun lämpöpumppu asennettiin samoihin aikoihin. Myös patterit vaihdettiin samalla uusiksi ja sen verran suuremmiksi että maalämmöllä pärjättäisiin.
Danforsiin ohjain ohjaa sunttia ja nyt ( -18 ast. ) lähtevä vesi on +45 ast. Pattereista kauimmaiset vähän lämpimiä mutta suurinosa kylmiä ( kiitos mitsun joka pukkaa hyvin lämpöä).
Saabismi on sairaus,mistä ei kannata parantua
Saab NG 9-5 Aero Turbo6 XWD Hirsch
Zetor 8540 + Odes 800 + Hitachi EX120
Perheessä myös Ng 900 -98 ja 9-5 arc -02 "1159"
Wege
"Turbo"
Viestit: 276
Liittynyt: To Syys 16, 2004 21:16
Paikkakunta: Patt1joki/Raahe

Re: Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja Wege »

Kun kerrotaan kiinteistön kulutuksista ja vertaillaan niitä keskenään eri puolella suomea oleviin kiinteistöihin pitää muistaa ettei asia ole niin yksinkertainen.
Tämän takia olen tehnyt omat vertailuni samalla paikkakunnalla oleviin taloihin, eritoten naapureihin :wink: jolloin saa hieman osviittaa onko lämmitystavan valinta mennyt nappiin.

Meillä maalämpö jauhanut jo yli kymmenen vuotta lämpöä ja kun olen vertaillut suurinpiirtein saman kokoisia rakennuksia keskenään lähes samalla henkilömäärällä niin vuosisäästö on n.800-1000€ vs. suora sähkölämmitys. Puuta poltan n.2 pinokuutiota vuodessa. Talon tilavuus 560 kuutiometriä, neliöille on aivan sama sillä toisessa huonekorkeus voi olla 2.5m ja toisessa taas 4m eli tilavuus kertoo enemmän.
Aiheeseen liittyvää materiaalia:

http://ilmatieteenlaitos.fi/lammitystarveluvut

http://www.motiva.fi/julkinen_sektori/e ... iankulutus
9-3 SS -05
9-5 Aero -02
9000 CD 2.3T -91
Tech2
HEV
"Hölösuu"
Viestit: 1421
Liittynyt: Ti Elo 18, 2009 10:07
Paikkakunta: Hki

Re: Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja HEV »

Tässä lukemia:

Maalämmöllä lämmitettäviä lattianeliöitä 296, lämmitettäviä kuutioita 960 (60m2 korkeaa tilaa), tallit ym mukana ja niissäkin noin 20C (jotta kuivuu), 13v vanha siporex-runko 2½krs:ssa. Sähkönkulutus oli ensin vuosia noin 26 MWh vuodessa, mutta kun nuoriso alkoi tulla lukioikään, se on ollut nyt muutaman vuoden 28-29 MWh/v. laskennallinen lämpöenergian kulutus pitäisi olla jotain 42-45 MWh vuodessa, joka täsmäisi sen kanssa, että taloussähköä menee jotain vähän toistakymmentä MWH/v.

Sen kummemmin ei ole säästelty, huoneissa 22C , kolme (vanhahkoa) pöytäkonetta useimmiten päällä ympäri vuorokauden, IV-koneessakin 350W flektit, valoissakin varmaan useampi kilowatti, puukiuas ja pari takkaa, mutta tulet ehkä kerran parissa viikossa talvella. Maalämpöinvestointi tienasi itsensä aika nopeasti - uskon että nopeammin kuin arvioidussa 6 v:ssa, sähkön nimellishintahan on kolminkertaistunut tuolta vuosituhannen vaihteesta.
--Hannu H #1020
9-3AeroA-01 BPS1, 9-5AeroWA-05 BPS1, 9-3AeroCab-02 BPS1, 9-5VectorA-11 BPH
Lerssinen
"Viggen"
Viestit: 593
Liittynyt: Su Tammi 26, 2014 11:08
Paikkakunta: Oulainen

Re: Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja Lerssinen »

Tualta löytyy lisätietoo tuosta mun systeemistä :
http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic ... a&start=15

Aihe on jo vähän rampa kun kuvia puuttuu paljon välistä..

Puuta toki meni pari riviä liiteristä mutta puulla ei lämmitetty eli en poruuta esim uunia mihkää 350 asteeseen vaan poltan pikkupesällisen päivässä jos kotona olen.. Toki kulutus olis isompi jos tuotakaan ei tekis..

Vettä ei mee ku kahdelle hengelle ja ollaan kohtuullisia käyttäjiä akan kanssa :D
Iveco 50C14 -05
Dacia Duster -18 4x4
Mercedes-Benz 313/adria -03
Plymouth Valiant -62
MB w108 3.5 - 71
Honda HR-V -99
arska
"Turbo"
Viestit: 237
Liittynyt: Pe Tammi 02, 2004 21:18

Re: Talon lämmitys - Sähkövesivaraajan säätö

Viesti Kirjoittaja arska »

Piirsin ja rakensin talon -88-89. 2-kerroksinen rinnetalo yhtn.240m2 lämmitettävä ala n.160m2. Kellarissa autotalli, kuntosali ja varastot siis "kylmää" tilaa ei lämmitystä mutta talvellakin +10-+15 astetta lämmintä.
Lämmitys on suora sähkö, patterit seinillä, osittain lattialämmitys. Yläkerrassa n.3500kg vuolukivi takka, alakerrassa 1800kg vuolukivitakka, puukiuas ja sähköllä 300 litran käyttövesivaraaja.
Kun lapset asuivat vielä kotona (2kpl) sähköä meni n.13000kWh vuodessa mutta nyt enää vaimon kanssa n.7500kWh vuodessa. Puita kuluu yli 10m3 vuodessa jonka teen omasta metsästä. Kun takkojen sijoitus on hyvin suunniteltu ei sähköä paljon kulu. Taitaisin vielä tänäpäivänäkin päätyä samaan lämmitysratkaisuun ja taloratkaisuunkin. :D
9-5 W 2.0T -01, 9-5 AeroW -08
Vastaa Viestiin