Polttopuu topic

Kaikki autoiluun liittymätön, mutta muuten HYÖDYLLINEN keskustelu.
Sana on MELKEIN vapaa.
9-5 3.0t
"Aero"
Viestit: 452
Liittynyt: Ti Touko 06, 2003 07:42
Paikkakunta: Joensuu

Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja 9-5 3.0t »

Nimimerkki IC970 kirjoitteli puuliiterin järjestelystä “Ajatuksia autoilun arjesta ja muustakin” –osiossa näin:
IC1970 kirjoitti:
Ma Loka 19, 2020 17:28
Puuliiterissä aloittelin hommat, järjestelen hieman sisällä olevia uuteen uskoon, että saan toisen "oviaukon" vapaaksi, siitä voin sitten heitellä sisään keväällä tehdyt ja pinota noiden uudelleen järjesteltyjen kaveriksi. Alan käyttää sitten liiterin toista puolta, jossa ei n. 1½ vuotta tuoreempaa tavaraa ole. Saadaan taas kierto radalleen !
Tämän tekstin innoittamana ajattelin aloittaa tällaisen uuden (turhan) topicin polttopuuhun liittyen.

Puunpolttoa ja siitä aiheutuvia päästöjä on viime vuosina arvosteltu kovin sanakääntein ja tiettyjen tahojen toimesta puunpolttoa yritetään jopa kriminalisoida. Turpeen käyttö energian lähteenä saatiinkin jo melko hyvin torpattua.
Joka syksy, lämmityskauden alkaessa, on mielipide- ja tekstiviestipalstat turvoksissa puunpolton arvostelijoiden kirjoituksia. Kirjoittajien mielestä puulämmittäjät pilaavat naapureilta ulkoilman, sisäilman, jopa terveyden ja hengenlähtö tuntuu olevan lähellä.
Samat kirjoittajat tupakoivat ja/tai polttavat tyytyväisinä kynttilöitä asunnossaan, mutta se ei heidän terveyttään pilaa, vaan naapurin puulämmityksen savu, mikä tunkeutuu jopa ilmanvaihtokoneiden läpi heidän keuhkoihinsa.
Tässä vaiheessa kannattaa lukaista tämä jo vanha uutinen: https://yle.fi/uutiset/3-7693405

Kun sähkölämmitys on armaassa maassamme niin kovin kallista, niin minä poltan puuta, kun sitä on omasta takaa saatavilla.

Mikäli Te, Arvon Kanssasaabistit, käytätte polttopuuta, ja haluatte siitä jopa kertoilla, niin mielenkiinnosta haluaisin tietää:
- mihin kaikkeen sitä käytätte,
- miten hankitte puun - teettekö itse (omasta metsästä/ostopuusta) vai ostatteko valmiina,
- jos teette itse, miten/millä teette,
- miten varastoitte.

Toki puunpolton vastustajatkin saavat perustellun mielipiteensä kertoa.

*

Alun lainaus kuvaa mielestäni klapien varastoinnin optimaalista tilannetta, noin sen pitäisi mennä.

Minulla ei vanhoissa puuvarastoissa ole kuin yksi ovi/aukko. Joudun varastoimaan klapit kahdessa eri pääliiterissä, että toisesta voi polttaa kuivia, kun toisessa on tuoreempaa tavaraa kuivumassa. Tämä menetelmä vaatii sen, että kummassakin liiterissä on tilaa vähintään kahden vuoden klapeille - muutoin ei ehdi tuoreet kuivua polttokuntoon.

Klapeja tulee kuitenkin lähes joka vuosi tehtyä enemmän kuin niitä kuluu, kun metsissä riittää joka kevääksi enemmän tai vähemmän raivausta ja/tai harvennusta.
Raivaushommat teen raivaussahalla ja harvennushommat moottorisahalla (molemmat merkkiä Husqvarna). Isommat puut karsin ja pätkin moottorisahalla ja latvat ja pienemmät rangat karsin vesurilla.
Karsitut rangat ja pöllit kuljetan metsästä pois traktorin peräkärrillä. Kuormat teen käsipelillä, tukkisaksia tarvittaessa apuna käyttäen - purku kippaamalla.

Klapeiksi tekemisessä säästyisi aikaa ja vaivaa jos olis automaattinen klapikone, jolla sais paksumpiakin pöllejä pätkittyä ja halottua puolimetriseksi (ja lyhemmäksi), mutta kunnolliset koneet on käytettynäkin melko hinnakkaita - ja minun klapimäärät on isojen koneiden mittakaavaan ehkä vielä kuitenkin pieniä.
Mulla on tällainen vanha Hakki Pilke. On toki nopeampi kuin saha ja kirves, mutta aikansa tälläkin tekeminen ottaa.
https://e.pcloud.link/publink/show?code ... q9N0XVO0TX

Klapeja menee meidän taloudessa vuodessa aika paljon. Kaupunkilähiön omakotitalossa on tulikiven iso leivinuuni, jota talvikaudella käytetään lämmitykseen. Vapaa-ajan asunnolla on tupakeittiössä tulikiven varaava kiertoilmatakka ja saunassa puukiuas. Pihalla metrikakskymppinen kaivonrengas tulisijana/grillinä, jossa kesäaikaan keitälletään iltapäivän nokipannukahvit ja iltasella saatetaan polttaa 1-2 kottikärryllistä klapeja kun oikein innostutaan iltaa istumaan. Rantasaunassa on tietysti puukiuas ja grillikatoksessa muurattu puugrilli.

Kun suurin osa poltettavasta puusta on ns. lyhyttä sauna-/takkaklapia ja määrä on suuri, niin en ole niitä viitsinyt pinota (puolimetriset pinoan).
Klapit vie kasassa enemmän lattiapinta-alaa kuin pinossa, mutta kun muutakin tekemistä riittää hurumykke eikä innokkaita auttajia juuri ole, niin ei jaksa.
Kaupungissa on kylmän varaston yhteydessä puuvarasto, mutta siihen ei mahdu kuin yhden talven poltettavat. Rannalla on vanha sauna puuvarastona, mutta se alkaa olla elinkaarensa päässä.

Useana vuotena käy niin ettei kaikki tehdyt klapit mahdu liitereihin, vaan olen joutunut pinoamaan puolimetrisiä ulos kuormalavojen päälle ja tekemään pinojen päälle katoksen puutavarasta ja vanhoista kattopelleistä.

Haaveissa olis rakentaa maalle kunnollisen kokoinen läpiajettava puuvarasto, jossa pitkillä sivuilla traktorin mentävät liukuovet ja lyhyillä sivuilla tavalliset kulkuovet. Sopis olemaan sekä kuivat että tuoreet silleen ettei kummatkaan olis toistensa edessä ja kuivia vois hakea käyttöön ns. takimmaisesta/ekana tehdystä pinosta - maybe some day.

Isä-vainaa opetti aikanaan, että keväällä tehdyt klapit kuivuu ulkona juhannukseen saakka taivasalla, mutta jussin jälkeen vaativat suojan jatkaakseen kuivumista. Viime kesänä piti aika hyvin paikkansa. Ne klapit jotka jäi ulos, tai tehtiin vasta heinä-elokuussa, ei sit kyllä missään vaiheessa kuivuneet sisälle siirrettävään kuntoon, sen verran märkä oli loppukesä.

Mulla on nyt iso kasa lyhyttä klapia jäämässä taivasalle talven yli. Ladoin 24 eurolavaa neliömäiseksi alustaksi ja mätin klapit sen päälle korkeaksi keoksi. Kasa on sen verran iso, että katosta ei ole kannattavaa rakentaa... eikä päälle parane laittaa mitään pressuakaan, kun klapit on läpimärkiä - homehtuisivat vaan umpisukkulissa. Pitää toivoa, että ens kevät ja alkukesä olisivat kuivia ja tuulisia, että kasa kuivahtaisi liiterikuntoon.

Ensi keväänä ja kesänä sitten taas metsänraivauksen sivutuotteena lisää klapeja.
Volvo S60 T8 TwE R Design Polestar -21
Saab 9-5 3.0T V6 SE wagon -00, stegX/DionHPT&Suorsa (Aut)
Skoda Felicia 1.6 LX -99 (jälkikasvun ajossa)
Kawasaki Z1000 -10
Ex: 9-5 2.3T Aero wagon -09, Bp/jcarlson (Man) - siirtynyt pojalle
Lerssinen
"Aero"
Viestit: 431
Liittynyt: Su Tammi 26, 2014 11:08
Paikkakunta: Oulainen

Re: Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja Lerssinen »

Onhan noita tuotettu joka vuosi :D

Kalustona on moottorisaha, mettäkärry nosturilla, nokkapilke ja erilaisia peräkärryjä ja nyt sitten ivecollaki voi kuljettaa :D
Kuva

Rattorit on päivittyny mutta muutoin idea on ollu sama :mrgreen: Myös kenttäsahalta (oma) tulevat losot pilkotaan tuolla ja hyvin menee.
Iveco 50C14 -05
Nissan Qashqai -10
Mercedes-Benz 313/adria -03
Plymouth Valiant -62
MB w108 3.5 - 71
Lada Niva -88
VKe
"Hölösuu"
Viestit: 4339
Liittynyt: Ke Elo 15, 2007 20:37
Paikkakunta: Monipaikkakuntalainen

Re: Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja VKe »

Oikein hyvä avaus !!!

Me ollaan kaupunkilaismaalaisia. Emme tupakoi emmekä polta kynttilöitä, ajamme dieselillä ja 98'lla...

Meillä poltetaan mailla 4 tulipesässä puuta ja reilusti poltetaaankin talvella etenkin uuneissa lämmityksenä. Puu palaa tulikiviuunissa, takka-leivinuunissa ja 2 saunan puukiukaissa.

Meillä on hyvä onni kun saadaan "sukulaismetsästä" tai "paikalliselta puunjalostajalta" klapit, kun ei kerkee tai jaksa tehdä niin paljon kuin sitö kuluu - no siis ei ole kalustoa (traktori, hakkuupää, metsäkärry, pilkekone...) millä tehdä... Pienen pieni osa klapeista on halottava kirveellä pinotessa mutat se on mukavaa harrastetta. Meillä menee pääosin koivua, ihan pieni määrä silloin tälläin leppää. Mutta tokihan leppä toimii kesällä saunoissa oivasti

Tuleepahan tuhlattua :oops: halkoihin rahaa, kun se lämmin uuni on niin paljon mukavampi kuin tyhmä lattialämmitys :oops: ja samalla saa leivinuunissa paistettua ja laitettua ruokaa 8) ...

Puidentekoaikataulun osalta meillä lienee sama opettaja ollut kuin 9-5 3.0T'lla :D Vanhan kansan viisaus ja aikataulut! Mukavaa kauniissa kevätilmassa kesää odotellessa tehdä puusawottaa.

Varastointi samalla lailla kuin IC1970'llä. Tuommoinen pariovellinen lato on pirun kätevä, FIFO pelaa sielläkin.
-
Kuva
Sininen 9-3 '99 ja Harmaa 9-3 '02
Saabismi ei ole sairaus, Saabismi on elämäntapa
9-5 3.0t
"Aero"
Viestit: 452
Liittynyt: Ti Touko 06, 2003 07:42
Paikkakunta: Joensuu

Re: Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja 9-5 3.0t »

VKe kirjoitti:
Ti Loka 20, 2020 16:55
Tuleepahan tuhlattua halkoihin rahaa, kun se lämmin uuni on niin paljon mukavampi kuin tyhmä lattialämmitys ja samalla saa leivinuunissa paistettua ja laitettua ruokaa ...
Totta! Kotona kun töitä teen, niin talviaamuna varhain raapaisen leivinuuniin tulen.
Kivi on lämmennyt reiluun 150 asteeseen ja tuhkat tiputettu jo aamupäivällä kymmenen huiteilla.
Sinne kun nakkaa perunalaatikon hautumaan – ohueksi viipaloitua perunaa ja possun kinkkusuikaletta kerroksittain, mausteeksi suolaa, rouhittua mustapippuria, liemeksi lihalientä ja pinnalle vielä pilkottua pekonia. Iltapäivällä alkaa uunista tulvia herkullinen tuoksu. Illalla viiden maissa kun ottaa laatikon uunista ruokapöytään, niin enpä osaa herkullisempaa sapuskaa kaivata.
Volvo S60 T8 TwE R Design Polestar -21
Saab 9-5 3.0T V6 SE wagon -00, stegX/DionHPT&Suorsa (Aut)
Skoda Felicia 1.6 LX -99 (jälkikasvun ajossa)
Kawasaki Z1000 -10
Ex: 9-5 2.3T Aero wagon -09, Bp/jcarlson (Man) - siirtynyt pojalle
Avatar
AZP
"Hanki elämä"
Viestit: 10763
Liittynyt: Su Tammi 03, 2010 01:02
Paikkakunta: Åboland

Re: Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja AZP »

Kotona on olohuoneessa kakluuni ja saunassa puukiuas. Mökillä olohuoneessa Tulikivi ja saunassa tietenkin puukiuas sielläkin.

Kotona menee puuta talvesta riippuen 1-3 pinokuutiota vuodessa. Ei saunota kotona kauhean ahkerasti. Kakluunissa poltetaan pari pesää kun pakkasta on 5 astetta tai enemmän, näitä päiviä on joinain talvina paljon ja joinain ei juurikaan. Voishan sitä polttaa vaikka joka päivä, mutta samassa tilassa on ilmalämpöpumppu lämmittämässä, ja kun uuni ja pumppu oli uusia niin testailin joskus paljonko takan polttaminen näkyy pumpun sähkönkulutuksessa, niin eipä näkynyt juurikaan. Sen vuoksi tulee poltettua käytännössä silloin kun pumpun teho ei enää yksinään riitä pitämään lämpöä yllä. Lattialämmitys, joka lämpeää vapaasti valiten sähköllä tai öljyllä, kytketään sitten kun uuni+pumppu ei enää riitä. Se on jossain -10 ...-15 asteen välimaastossa, eli ei kovinkaan usein näillä leveysasteilla.

Mökillä menee kolmisen pinokuutiota vuodessa, pääasiassa saunassa. Sielläkin on takan kanssa samassa tilassa pumppu nykyisin puhkumassa, ja sillä saa lämmöt syksyisenä ja keväisenä perjantai-iltana nopeasti ylös. Takka tukee sitten lauantaista alkaen, kun ei se ehdi pinnalta edes lämmetä ennen lauantaita vaikka perjantaina polttaisi koko illan.

Noita aikaisempia kirjoittajia kun lukee, niin meillä aika pienet puukuviot siis. Ei tarvi traktoreita, kottikärryillä ja auton peräkärryllä pärjätään :D

Puu tulee mökkitontilta, jota on viime vuosina karsittu aika kovalla kädellä, kun se on päässyt menneinä vuosikymmeninä vähän metsittymään. Kuusia olen hävittänyt pääasiassa, ne kun pimentää tonttia ikävästi. Metsähommat on mun säännöllinen liikuntamuoto, nautin olla luonnossa ja ulkona tekemässä fyysistä hommaa, eli tykkään tehdä tuota vaikkei puulle olisi käyttöäkään tai piha kaipaisi karsimista.

Talvella 2018-2019 tuli tuollainen pari metriä korkea pino duunattua:

Kuva

Tuossa on muutaman vuoden puut meidän tarpeisiin, kaikki kaadettu mökin pihapiiristä. Pihapiirin lisäksi mökiltä löytyy vajaa puoli hehtaaria ihan sellaista metsää, joka ei pihaan näy, se on vielä karsimatta.

Kaadettaessa 90 cm pitkiä pöllejä kaadetuista puista, ja ne halottiin koneella kesällä 2019 ja pinottiin halot. Siitä pinosta otettiin nyt syksyllä 2020 ekat halot, sahattiin 30 cm pätkiksi, halkaistiin tarpeen mukaan vielä vähän pienemmiksi ja vietiin mökin rantasaunan vieressä olevaan puuvajaan, jonne mahtuu noin vuoden tarpeet eli se kolmisen pinokuutiota.

Nyt tehtiin koneella, kun tuli kerralla isompi määrä puuta laitettavaksi. Aikaisemmin olen aina tuonut työpisteelle pöllit ihan käsin kantaen 90 cm pitkinä, sahannut 30 cm pätkiksi moottorisahalla ja näistä on tehty klapeja käsipelillä Fiskarsin halkasukirveellä. Kierto on mennyt suunnilleen niin että talvella (edellisenä tai sitä edellisenä) on puut kaadettu ja pitkät pöllit kannettu työpisteen viereen pinoon. Ja syksyllä olen pitänyt kavereille mökkitalkoot, jossa näistä on tehty klapeja ja pinottu vielä ulos pressun alle. Samalla edellisvuoden pino on kannettu saunalle puuvajaan. Ja näitä puuvajassa olevia on alettu polttaa sitten seuraavana keväänä.

Isäpuoli aina jankuttaa tuosta kuivatusaikataulusta, että ennen juhannusta ulkona ja sen jälkeen sisällä, mutta noi talkoot osuu aina loppukesään tai syksyyn, joten puut on päässeet vasta silloin sisään. Iloisesti ne kyllä on aina palanut, se rannan puuvaja on aika hyvin tuulettuva. Ja on kiertoon saatu joskus mukaan tuon halkomispaikan vieressä oleva vajakin, eli sieltä vuosi sitten pilkotut klapit rannnan vajaan, ja uudet klapit tilalle. On ne aina vähintään pari vuotta vanhaa ja vähintään talven yli sisällä olleita, mitkä pesään menee.

Kotona puut on olleet autotallin päädyssä olevassa katoksessa ja sieltä kellariin vielä kuivempaan tilaan syksyllä ennen kuin menee talvella (tai vuoden päästä talvella) polttoon. Kellariin mahtuu järkevästi sellainen pari pinokuutiota puuta varmaan. Suurin osa menee öljysäiliöhuoneeseen, joka on palo-osastoitu, eli sen puolesta pysytään asetusten rajoissa.

Kalustona siis Partnerin perintömoottorisaha, Fiskarsin perintökirves, kottikärryt ja aina jonkun sukulaisen kevytkärry taikka äidin jarrullinen parin tonnin Mahti-Aku, joka tällä foorumillakin on joskus esiintynyt. Äiti peri vanhemmiltaan mahtavat neljän hehtaarin metsävarat muutama vuosi sitten, laittoi puut saman tien nurin, myi metsäyhtiölle sen mikä sille kelpasi ja piti 160 kiintokuutota koivurankaa itsellään, kun niistä ei kuulemma olisi hintaa saanut. Alkoi sitten polttopuubisnekseen, eli pilkkoivat niitä rankoja siellä puoli vuotta kaiken vapaa-aikansa ja tätä varten osti tuon ison Akun peräkärryn, että saa puut kulkemaan hyvin. Ei se sieltä paljoa ole myynyt, kun ei kauheasti missään ole ilmoiteltu, mutta he lämmittävät yli 300 neliön omakotitaloaan pelkillä puilla, joten siellä menee joku 15-20 kuutiota puuta vuodessa kotonakin. Itsellä ei ole vielä ollut tarvetta käydä äidiltä koivua anomassa, kun omalta mökkitontiltakin tulee puuta yli oman tarpeen. Mutta Mahti-Akulle on aina välillä tarvetta, esim. kun kuskaa isomman määrän klapia mökiltä kotiin.

Noiden puunpolton päästöjen osalta ei mun mielestä auta muu kuin ottaa lusikka kauniiseen käteen ja koittaa minimoida haitat. Polttaa vain kuivaa, sytyttää oikein ja huolehtii että veto on riittävä. Se että aina on poltettu puuta ei tarkoita että se olisi sen puhtaampaa tai terveellisempää ollut silloinkaan, nyt on vaan tietoisuus lisääntynyt. Onhan aikanaan noissa suurissa Euroopan kaupungeissa ollut aika kauhea ilmanlaatu kun ei ollut vielä keskus- ja kaukolämpöjä, ja jokainen huone lämpeni omalla tulisijallaan. Meillä Suomessa ei vaan ole niin isoja kaupunkeja ollut, että asia olisi oikein ongelmaksi päätynyt, toisaalta meillä on ollut varaavat uunit käytössä laajemmin kuin Euroopassa, jossa on poltettu kamiinoissa ja muissa huonomman hyötyshteen tulisijoissa, ja paljon mm. hiiltä ym. likaisemmin palavaa ainetta.
IC1970
"Hölösuu"
Viestit: 2175
Liittynyt: Ti Helmi 09, 2010 20:07
Paikkakunta: Borgå

Re: Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja IC1970 »

No kun kerran lainattiin aloitusviestiin, niin kommentoin minäkin.

Tänään sain aikaiseksi järjestellä liiterin sisuksen kuntoon.
Kuva

Vasenta puolta alan käyttämään, siinä on sellaiset parin vuoden saunapuut. Oikealle puolelle täytetään eka rivi kattoon asti mistä nyt näkyy seinästä lävitte, sitten mahtuu vielä kaksi riviä seinästä seinään. Kun tuo on täynnä niin että pääsee läpi juoksemaan, saunotaan puilla sellaiset 3-4 vuotta. Taustalla näkyy pressun alla koronakevään tuotokset, jotka paiskon sisään ja pinoan sopivissa erissä. Kunhan lakkaa satamasta...

Koskaan en ole puusta muille maksanut, omalta tontilta on kaikki kaadettu ja vielä riittää.

Muuhun en puuta enää käytä, öljykattila on kaksoispesä sellainen, mutta ilman kunnollista varaajaa on turha siellä puuta huudattaa. Hyväkuntoinen kattila ja poltin hoitaa homman, päähormi on täytetty ja sisäpiippu rosterista, kerran vuodessa nuohooja kurkkaa sisään lampulla, nykyöljy kunnossa olevilla laitteilla palaa puhtaasti ja rosteriputki ei kerää mitään. Pari vuotta sitten asennettiin kattilaan 1.5 kWh:n sähkövastus, jos sattuu tulemaan öljypuolelle häiriö, sähkö hoitaa kiertoveden lämmityksen.

Näillä mennään, sanoi hallitus mitä tahansa ja voi mun puolesta pitää avustuksensa. Kun alkaa öljyn kanssa mennä vaikeaksi, hankitaan vaikka ilmalämpöpumppu ja investoidaan vähän aurinkoon ja lisätään puun käyttöä. Siihen asti mennään näillä. Pari vuottahan öljy on ollut taas hyvinkin edullinen lämmitysmuoto. Kattila on otettu käyttöön v. 2008, joten se porskuttaa niin kauan kuin äijäkin, mun elinaikana ei enää lämmitysmuodon isoa vaihdosta kuoleteta.

Sylettää toi nykytouhu, jossa öljylämmitystä demonisoidaan. Kun on laitteet kunnossa, huoleton, hajuton ja savuton vaihtoehto nykyään. Voi tulla De Gröna koska tahansa visiitille, niin tsekkaillaan yhdessä :D
Skoda Superb 1.5 Combi -20, Honda Accord 2.4 A-08, Opel Corsa 1.4 Swing 5d autom-98, Volvo V70 A 2.5T AWD-06, Saab 900 4d Sedan-88
Ex: 9 x og Saab 900, 1 x Saab 96, 2 x Saab 9000, 1 x ng Saab 900 / jäsen #4634
V-M
"Hölösuu"
Viestit: 2958
Liittynyt: Ma Marras 03, 2003 09:01
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja V-M »

Hammasta purren koitan olla ottamatta kantaa tähän suhteettomaan ilmasto rulettiin. Suomen osuus kokonais määrästä on todella pieni mutta porukka vedetään mukaan pienenetämään mitättömän osuuden osaa ihan naurettavan isolla panostuksella. Jos saman panostuksen tekis nämä ilamastopilaajien valta tuottajat niin niillä olis oikeesti merkitystä. Näillä suomen tason jutuilla saadaan vain negaatioita ympäristöön. Joo, tietty alkaa se pitäähän sitä jotakin tehdä laulu. Juu mitä jos pistäis ne voimat siihen että sais nuo valta tuottajat edes 1% laskuun? Se olis jo enemmän kuin täällä saadaan aikaseksi kokonais määrässä pallon tasolla.

Niin ja juu 8m3 menee vuodessa puuta lämmitykseen ja saunaan :) Ostan 1m halkoo ja teen siitä sauna ja uunipuun. Siinäkin saha laulaa ja tuottaa sitä ilmanpilluuta :D
Peug 505 -85 Turbo Inj.+ Opel Manta -70 + Saab 9000 CSE 2.3TA -94 + 9-5 AERO 2.3TSA -00
+ Maserati 3200 GTA -01 + Opel Insignia 2L turbo 4x4 -10 # 2135
Avatar
9000CD23T
"Team Ylläpito"
"Team Ylläpito"
Viestit: 7054
Liittynyt: Pe Heinä 02, 2004 12:45
Paikkakunta: ex Jyväskylän MLK
Viesti:

Re: Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja 9000CD23T »

Puuta palaa saunassa,takassa,leivinuunissa.
Varastointi omalla tontilla pinossa, sekä liiterissä.
Itse noita tulee pihassa tehtyä,viimeksi tehdyt ova
omalta tontilta kaadettuja.
Tuntuu että suurin osa naapureista on kaukolämmön piirissä,ja sähkölämmitteisiä kiukaitakin taitaa olla melko paljon. Mutta meidän talo lämpenee ÖLJYLLÄ/PUULLA. Eli jonkin sortin rikollinen tässä varmaan kohta ollaan.
900i-5D Combi Coupe-84*/900i-4D Sedan-86*/900i-4D Sedan-88*/9000CD 2.3T-91*/OG9³SE-01 RE85STG1
(*=ex) #2060#
Avatar
Rattivaihde
"Hölösuu"
Viestit: 6541
Liittynyt: La Tammi 28, 2006 22:36
Paikkakunta: Isokyrö

Re: Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja Rattivaihde »

Hep, par’aikaa tämän lämmityskauden ensimmäiset tulet kattilassa pannuhuoneen remontin jälkeen. :) Täällä talo lämpiää vuosimallin 1953 Högfors Teho 5 -kattilalla, ulkosauna vuoden vanhalla Parra 21 -kiukaalla ja saunan pesuvesi 70-vuotiaalla muuripadalla. Tehon kavereina toki myös ilmalämpöpumppu ja varaajan sähkövastukset, ja käyttövedelle oma sähkövaraaja.

Polttopuuhuolto on monimuotoinen:
- vanhassa epäkäytännöllisen mallisessa liiterissä on talon rakentajan jäljiltä ehkä motti pieniä koivupöllejä ja pari-kolme mottia edelliseltä työmaalta kaadetuista pihapuista tehtyjä klapeja
- liiterin vieressä, katon alla on noin kuuden motin kasa edelliseltä työmaalta purettua, 90 vuotiasta ponttilautaa
- tontilta kaadettiin vuosi takaperin ylikasvanut kuusiaita, ulkorakennusta mädännyttänyt jumalaton koivu ja kymmenkunta runkovikaista mäntyä. Nämä halottiin kevättalvella klapikoneella ja heiteltiin kesällä kuormalavojen päälle ulkorakennuksen viereen rakennettuun häkkiin. Saavat vielä ennen talvea katoksen päälleen.
- lisäksi työmaalta tulisi rajattomasti kakkosnelosta ym. jätepuuta, jos sille vain olisi jossain tilaa. :mrgreen:

Viime talvi tuli lämmitettyä noilla purkulaudoilla ja työmaalta kärrätyllä jätepuulla, mutta nyt on kova tavoite saada talven aikana liiteri tyhjäksi jotta sen tilalle saisi rakennettua ensi kesänä kunnollisen rakennustarvikevaraston. Klapeille puolestaan tulee tilaa edellämainittuun katokseen.
#5168 | SAAB 900c Combi Coupé '89 | Citroën C5 HDi 136 A Exclusive '08
...pihassa myös Volkswagen Golf Variant 1.9 TDI '01
9000 automaatilla
"Hölösuu"
Viestit: 2867
Liittynyt: Ke Marras 19, 2003 20:55
Paikkakunta: Sipoo

Re: Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja 9000 automaatilla »

Hyvä topicci! Talossa pari varaavaa vuolukivi möykkyä, joista toista hyödynnetään myös pöperön teossa. Lisänä pihasauna ja tulipaikka rekan vanteessa.

Kun pihasauna valmistui vuosia sitten, niin n. 100 päivää lämmitin sitä joka päivä. Silloin meni klapeja ihan kivasti. Puita tulee haettua välillä apen metsästä, välillä vanhan työporukan kautta. Jos ostan, ostan tukkeina, jotka sahaan ja pilkon itse. Omalta pläntiltä joskus jotain katkotaan, mutta hyvin vähän.

Kalustona nykyisin Husqu 345 ja Tilhi 450 raivuri. Pilkkominen Vipukirveellä viewtopic.php?f=24&t=45849, sytykkeet pienemmällä Fiskarsilla.

Tykkään tehdä polttopuita. Moottorisahalla ja kirveellä touhuaminen on mielekästä.

Aikoinaan tuli työmaalta keräiltyä 48*148 höylätavaraa poltettavaksi. Sormijatkokset jätin pois niiden sisältämän liiman vuoksi, mutta muuten oli hyvää tavaraa. Kiva pilkkoa, kun ei tule tikkuja höylätavarasta :P.

Tuoreet puut varastoin katollisessa ulkohäkissä, josta ajan oloon ne siirtyy puuvajaan. Ja uuniin päätyy vain ylivuotista puuta, päältä tuohella sytytettynä. Paperia en sytykkeenä käytä.
9-5 wagon 2.0t -04, "Femma"
Sitikka C5 2.0 Hdi - 08, "Möhkö"
mestari
"Hölösuu"
Viestit: 5529
Liittynyt: To Maalis 24, 2005 21:06
Paikkakunta: vuorenpeikonkolo

Re: Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja mestari »

mites kun kunta on katsonut oikeudekseen kertoa asukkailleen että tontilla saa varastoida vain 30 mottia polttopuuta :D

aika kova veto.
kun raivaa puita etsästä ja pistää pinoon niin samalla ollaankin jo rikollisia heh.
lainaus;
asemakaava-alueella tai kyläkeskuksissa sijaitsevaa asuinrakennuksen tonttia ei saa käyttää häiriötä aiheuttavaan tai ympäristöä vaarantavien ja/ tai rumentavien autojen, koneiden, laitteiden tai tavaroiden ja
yli 30 m3
suuruiseen polttopuiden ulkovarastointiin

tuoki vielä mihin ne saabit sitten laitetaan :mrgreen:
saab,96,99,90,900,9000,rabeneic binetta de luxe,fordson major,fiat 580td4wd,fiat 9804wd,MF165, olympia maamosa,nuffield 10/60,vesioinas
Avatar
Risto
"Hölösuu"
Viestit: 4848
Liittynyt: Ti Marras 18, 2003 21:53

Re: Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja Risto »

^ Saabithan eivät rumenna ympäristöä, joten ne saavat olla tontilla. :wink:
Avatar
Mertmi
"Saabisti"
Viestit: 9945
Liittynyt: La Syys 06, 2003 15:38
Paikkakunta: Joensuu

Re: Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja Mertmi »

Toistaiseksi ostopuulla lämpenee omakotitalon eri puolilla olevat tiiliset tulisijat varaava takka ja leivinuuni. Ilmalämpöpumppu on kolmas suorasähkön käyttöä vähentävä apu. Vasta alussahan tämä touhu meillä on, kun alle kaksi vuotta ollaan asuttu. Kuitenkin jo tähän saakka opittua on, että takka toimii helpoiten, kun on pitkälleen sopivaa puuta nyt ostettu. Bilteman kesto-ostoskassillisen puuta voi lyödä kerralla pesään ja tulen päälle. Palaa puhtaasti ja ihan omassa rauhassa ilman tarvetta pöyhiä yli tunnin. Muutamana aamuna olenkin ennen etätöiden aloittamista pistänyt tulet takkaan ja aamupäiväkahvin aikaan asettelee jäljellä olevia puita arinalle palamaan.

Leivinuuni on Tiileri Lyydia ja siinä on massaa reippaasti. Oikeastaan vasta pakkasilla tuota tarvitsee tosissaan lämmittää. Näin nollan tuntumassa sen mittarin mukaan 50-150 asteen lämpötila on ok, jolloin keittiö ei tunnu kolkolta. Kovista pakkasista ei ole vielä kokemusta. Suorasähköllä lämpeneviä lattialämmityksiä olen pyrkinyt pitämään pois päältä hellasärön rajoissa.

On tuosta puulämmityshommasta tietysti vaivaa, mutta ylpeä olen siitä että reissussa ollessani rouva on ottanut homman hanskaan. Viime talvena laitoin hänelle puuta valmiiksi kasseihin, sytykkeet siihen mukaan ja olipahan pärjäilleet kotona palelematta. Tiedän perheitä, joissa naisväki ei ota osaa uunien lämmittämiseen. On se minusta väärin. Meillä ainakin tupa alkaa viiletä, jos muurit ja uunit viilenee keskellä taloa liiaksi.
# 1771 - Mikko Mertanen
9-3 2,0t a -01 (KA) (Mitsu-ahdin + Biopower)
9-5 2,3T a vector -04 (KA) (Biopower)
exät, 99cc B201Tbo ja 900i, 9-5 2,3t se -98
Avatar
AZP
"Hanki elämä"
Viestit: 10763
Liittynyt: Su Tammi 03, 2010 01:02
Paikkakunta: Åboland

Re: Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja AZP »

Lämmittämiset, polttopuiden tekeminen ja kantaminen, puiden kaataminen, kaiken maailman laitteiden korjaaminen, remonttihommat, autohommat jnpp. on miesten hommia. Kaikki muut kotityöt onkin sitten tasa-arvon nimissä yhteisiä hommia :wink:
9-5 3.0t
"Aero"
Viestit: 452
Liittynyt: Ti Touko 06, 2003 07:42
Paikkakunta: Joensuu

Re: Polttopuu topic

Viesti Kirjoittaja 9-5 3.0t »

AZP kirjoitti:
Ti Loka 27, 2020 19:16
Lämmittämiset, polttopuiden tekeminen ja kantaminen, puiden kaataminen, kaiken maailman laitteiden korjaaminen, remonttihommat, autohommat jnpp. on miesten hommia.
OT:
Meillä tuohon listaan kuuluu myös lumityöt.
Aiempina vuosina jos minä olin kolme päivää poissa kotoa, oli piha sen saman kolme päivää kolaamatta. Sitten aloin kysellä, että onko se lumikola niin raskas ettei kukaan muu jaksa sitä liikutella - nykyisin kola liikkuu tarvittaessa myös silloinkin kun minä en ole kotona. :wink:
Volvo S60 T8 TwE R Design Polestar -21
Saab 9-5 3.0T V6 SE wagon -00, stegX/DionHPT&Suorsa (Aut)
Skoda Felicia 1.6 LX -99 (jälkikasvun ajossa)
Kawasaki Z1000 -10
Ex: 9-5 2.3T Aero wagon -09, Bp/jcarlson (Man) - siirtynyt pojalle
Vastaa Viestiin