Nikon kameratietoa?

Kaikki autoiluun liittymätön, mutta muuten HYÖDYLLINEN keskustelu.
Sana on MELKEIN vapaa.
Vastaa Viestiin
Vesa Pohjalainen
"Saabisti"
Viestit: 3983
Liittynyt: Pe Syys 24, 2004 10:30
Paikkakunta: Jämsä
Viesti:

Nikon kameratietoa?

Viesti Kirjoittaja Vesa Pohjalainen »

Onkos joukossamme kameratietoa?

Minulla on parikin -70 luvun puolivälin Nikonin järkkärirunkoa ( Nikkormat FT2 ja FTn ) eivät ole automaatteja nimestään huolimatta.

Juniori on innostunut kuvaamaan kovastikin. Osti viime kesänä Canonin S3i kompaktin, mutta ruokahalu kasvaa syödessä. Huomasi minun ison kassillisen Nikoneja + optiikkaa.

Pohdiskelee nyt, mahtaisiko vanhat Nikkorin lasit käydä noin uuteen runkoon. Optiikka on muistaakseni A1 -bajonetilla, eli ei sillä hahlosysteemillä enää, tosin sekin niissä on.

Kuvissa digijärkkärin bajonetti näyttää ihan samanlaiselta, mutta voisin kuvitella sen vaativan ainakin AF -laseja, kun noissa mun laseissa on aukot ja muut käsisäätöisiä.

Tietoo asiasta?
# 419 Vesa Pohjalainen
m.k
"Kaasari"
Viestit: 9
Liittynyt: Pe Marras 24, 2006 15:25
Paikkakunta: Ylivieska

Viesti Kirjoittaja m.k »

Pelaa paremmissa rungoissa, ainakin D200 ja muistaakseni D80 toimii myös valotusmittari, ja voi käyttää A-asennossa eli valita käytettävän aukon ja kamera laskee sopivan suljinajan. D50 ja D70 ei toimi mittari, eli ei oikein käyttökelpoisia ole...

En nyt tarkalleen muista, mutta joissakin manuaalilaseissa oli jotakin pientä viilaamista että sopivat. Toisaalta, ei ole vaivan väärti laittaa, jos eivät ole oikeasti hyviä laseja. Valovoimaiset kiinteäpolttoväliset lähinnä ovat sellaisia, että minusta olisi mieltä käyttää.
Vesa Pohjalainen
"Saabisti"
Viestit: 3983
Liittynyt: Pe Syys 24, 2004 10:30
Paikkakunta: Jämsä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Vesa Pohjalainen »

Entäpä sitten nuo uudet laaja polttoväliset zoomit?
Polttoväli vastaa 35 mm kamerassa jopa väliä 25 - 300 ?
# 419 Vesa Pohjalainen
opk
"Tuplakaasari"
Viestit: 70
Liittynyt: La Tammi 22, 2005 18:26
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja opk »

Vesa Pohjalainen kirjoitti:Entäpä sitten nuo uudet laaja polttoväliset zoomit?
Polttoväli vastaa 35 mm kamerassa jopa väliä 25 - 300 ?
Noissa threadissa mainituissa kameramalleissa näkyy kaikissa olevan polttovälikerroin 1,5 kinoon verrattuna, joten tuo kinon 25 mm paisuu 38 mm:iin jolloin se ei enää ole laajakulmaa nähnytkään. Toisaalta, 300 mm venyy sitten jo suurehkoon 450 milliin. Nikonin objektiivien yhteensopivuuksista minulla ei ole mitään tietoa, mutta seuraava kaavio saattaa auttaa:

http://www.nikonians.org/nikon/slr-lens.html#chart
900 t8 -84
9-3 Cabriolet -00
9-5 Aero -03
m.k
"Kaasari"
Viestit: 9
Liittynyt: Pe Marras 24, 2006 15:25
Paikkakunta: Ylivieska

Viesti Kirjoittaja m.k »

Nuo laajan polttovälialueen zoomit eivät laadultaan ole huippua, eli vääristymää löytyy niin laajakulma- kuin telepäästäkin. Myös valovoima on yleensä suhteellisen kehno, toisaalta nykyään herkkyyden nosto onnistuu sen verran suuriin lukemiin, että noilla jotain tekeekin. Monipuolisia silti ovat, minusta esim. matkoilla aivan verrattomia. Ainoaksi en ottaisi, mutta yksi tuollainen superzoomi ja mikäli kaipaa sitten huippuluokan piirtoa, valovoimaa ja muita ominaisuuksia, niin kannattaa katsella kiinteäpolttovälisiä objektiiveja.

Jos objektiiveja ei kovin paljoa ole, niin itse ehkä päätyisin silti järjestelmässä Pentaxiin. K100D:ssä kun on runkoon integroitu kuvanvakain, joka mielestäni on suhteellisen mukava ominaisuus. Myös yhteensopivuus vanhempien objektiivien kanssa on Pentaxissa aivan omaa luokkaansa. Itsellä on jo pidemmän aikaa ollut harkinnassa digijärkkärin hankinta, nyt on Nikonin filmijärkkärillä tullut kuvailtua. Pari suhteellisen laadukastakin objektiivia on, mutta silti taidan tuon Pentaxin ottaa. Automaattitarkennusta en kaipaa kiinteäpolttovälisissä objektiiveissa, koska käytän niitä harvemmin ja sellaisissa tilanteissa, joissa automaattitarkennusta ei tarvita. Pentaxiin löytyy aivan pilkkahinnalla vanhaa mutta erittäin hyvälaatuista lasitavaraa, mutta myös uudemmat automaattitarkenteiset zoomit ovat omiin tarpeisiini aivan riittäviä.

Ja sitten se tärkein. Kauppaan kokeilemaan, miltä mikäkin kamera tuntuu omaan käteen! Kuvausinto loppuu alkuunsa, jos kamera ei tunnu omalta. Monet isompikätiset ovat valitelleet juuri mainitsemani Pentaxin sekä Canonin pienempien runkojen sopivuutta omaan käteen, kun taas itselle sopivat aivan mainiosti. Valikoiden käyttö ja säätöjen helppous on myös hyvä tarkastaa, niitä kun kuitenkin tarvitsee jatkuvasti. Jokaiselle kyllä pitäisi oma löytyä, kunhan malttaa rauhassa vertailla eri merkkejä ja malleja. Kannattaa miettiä, mitä ominaisuuksia oikeasti tarvitsee ja mitä ei. Jos kuvaa paljon huonoissa valaistusolosuhteissa niin esim. suurille herkkyksille on käyttöä, kuvanvakain on toisille tarpeellinen varuste ja toisille ei. Kuukauden-pari kun miettii, niin tuskin paljoa menettää, ja saa sillä vanhallakin kuvia. Eikä tule sitten tehtyä hätäpäissään sellaista ostosta, jota myöhemmin katuu. Tuhannen euroa kuitenkin on iso raha, ja sen alle ei paljoa järkkärikaupoissa pääse kun lasketaan mukaan kaikki oheistarvikkeet ja vermeet mitä tarvitsee...
Vastaa Viestiin