Saab 99 Rallye projekti

Esittele oma(t) projektisi täällä. Projektiin liittyvät kysymykset sallittuja, muut kysymykset mallikohtaisiin foorumeihin.
a9000
"Hirsch"
Viestit: 976
Liittynyt: La Touko 22, 2004 14:15
Paikkakunta: Eteläinen Suomi

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja a9000 »

huh huh... aika kovaa vastusta on tiedossa, tommonen koirankoppi ja +500hv! kosunenracing.com..... missä luokassa tommosella muka saa ajaa! järkyttävän huikee vehje! sori ot, mitsu on toinen lempimerkki... aika söheröinen pätkä näkyis olevan tiedossa.

meverkko
"Hölösuu"
Viestit: 1139
Liittynyt: Su Touko 25, 2003 22:48
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja meverkko »

a9000 kirjoitti:huh huh... aika kovaa vastusta on tiedossa, tommonen koirankoppi ja +500hv! kosunenracing.com..... missä luokassa tommosella muka saa ajaa! järkyttävän huikee vehje! sori ot, mitsu on toinen lempimerkki... aika söheröinen pätkä näkyis olevan tiedossa.
Luokkahan on SS, käytännössä muut autot on A- tai N-ryhmän nelikkoja joita saa SS:n sääntöjen mukaan virittää vapaammin. Painoahan tuossa Coltissakin on aika paljon vaikka ulkonäkö hämää.

Onneksi 99:llä ei sentään samaan luokkaan joudu, toki isossa historic-luokassa tulee kovia autoja vastaan, mutta historiaahan siellä kunnioitetaan eikä verissäpäin kilpaa ajeta.

Hyvä että näitä vanhuksiakin ulkoilutetaan siinä ilmapiirissä johon ne on alunperin rakennettukin.

Historic Trophyssahan on muuten se erikoispiirre, että kaikki ajavat pisteistä luokkansa sisäisen paremmuuden kesken. Pistetaulukko on kuitenkin sama, eli 2-tahtari 96:lla voit voittaa Historic mestaruuden siinä missä vaikka Porschella tai Asconalla. Viime vuonnahan Koskisen Pasi pokkasi pytyt 96:lla (ja asianmukaisesti takasivulasissa loistaa mikäs muu kuin klubitarra)!
Saab 9-5 2,3t -01
Saab 9-3 2,0t -01
Saab 900S -92
Nikon @ http://ralli.verkkonen.net #1474

kontki-2
"Turbo"
Viestit: 202
Liittynyt: Ti Marras 18, 2003 18:41
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja kontki-2 »

Luin koko tarinan yhdellä istumisella, niin mielenintoinen oli.
Yksi kuva tuolla oli joka askarrutti mitä sillä haettiin, elikä vetopyörästön takaosassa oleva rautaosa.
Onnea nolla-autokunnalle Toivakan Rallisprinttiin

saab_99_rallye
"Turbo"
Viestit: 229
Liittynyt: Ma Maalis 21, 2005 21:58
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja saab_99_rallye »

Rautaosan tarkoitus on estää "perän leviäminen" eli siihen on tehty hieman raskaampi ratkaisu koska lukon myötä laatikon kuoriin kohdistuva vääntö on suurempi kuin normaalisti, laatikon kuorethan tuossa on vakiot. Rautaosa jatkuu myös vetonivelien puolelle laatikon sivulle. Voimaa kun on.... :lol:
# 99 EMS 1977 (tehtaan vanha kilpuri) #
http://www.saab99rallye.net

Pinis
"Ruisku"
Viestit: 107
Liittynyt: To Maalis 17, 2005 13:30
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja Pinis »

Ensimmäinen tulikoe lähestyy ja tekstiä tuntuu syntyvän tänne keskustelufoorumiinkin ennätystahtiin;)

Luin itsekin lähes koko ketjun pitkästä aikaa ja aika pitkäksihän se on jo venynyt, mutta on aikaakin kulunut. Alkuperäinen tavoitehan oli saada auto hieman nopeammin kisakuntoon, mutta ajanpuute on pahasti haitannut "nuorten miesten" harrastustoimintaa.

Toki lukemattomien talli-iltojen, sähköpostiviestien, tekstiviestin ja puhelinsoittojen jälkeen auto on tullut huomattavasti tutummaksi. Nyt tuntuu siltä, että pystyy jopa tekemään pieniä korjausoperaatioita kenttäolosuhteissa.

Hekan kanssa kävimme viikonloppuna tallilla ja säädimme penkit sekä kiinnitettiin uusi sammutin. Vanhasta oli mennyt jo kymmenen vuoden raja umpeen. Samalla muuten sulloimme tankin täyteen sitä hightech vaahtoa. Saapa nähdä miten toimii... Nyt ei pitäisi bensan hölskyä, eikä valua kerralla ulos tankista vaikka auto hiukan lipsahtaisikin.

Samalla kerralla piti tallin pihassa vähän testailla:) Hyvin se kone kiertää, mutta tavallisilla talvirenkailla on ihan turha yrittää mitään testilenkkejä. Vaikka onkin lukko niin lähtökierroksillakin renkaan lyö niin paljon tyhjää, ettei liikkeelle tahdo päästä. Kisalaatikossa ykkönen on selkeästi isompi kuin vakiolaatikossa. Pikkukierroksilla on ihan turha yrittää lähteä liikenteeseen. Kyllä täytyy myöntää, että hymyilin pienen ajolenkin jälkeen koko viikonlopun kuin Naantalin aurinko. Vaimokin oli ihan ihmeissään.

Tänään vein käsijarrukahvan vahvistushitsattavaksi ja varasin autotrailerin viikonloppua varten. Vielä pitäisi käydä uusintanäytössä konttorilla ja kiinnittää pohjapanssari sekä vaihtaa koneeseen kisaöljyt. Sen jälkeen vain pientä pölyjen pyyhkimistä ja eikun viivalle!
Kiristän tästä vielä vähän...

Pinis
"Ruisku"
Viestit: 107
Liittynyt: To Maalis 17, 2005 13:30
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja Pinis »

Alkoi jo tuskan hiki nousta otsaan, kun käsijarru ei tahtonut pitää riittävästi katsastuksessa. Katsastusmies ihastui autoon niin, että halusi nähdä pari extra kertaa. Muutos hydraulisesta vaijeritoimiseksi ei ollut aivan ongelmaton.

Tämän lisäksi eilen havaittiin toisen takapään jarrulevyn "vajaa kunto" ja vaihdoimme molemmat levyt tänään pikapikaa. Lisäksi putsattiin pinnat ja säädettiin jarrut huolella.

Tuloksena oli "leima" ja leveä hymy kasvoille. Leima lainausmerkeissä, koska eivät enää laita leimaa papereihin konttorilla, vaan tulostavat kokonaan uuden rekisteriotteen ajoon. Tekninen osa kuulemma säilyy samanlaisena. Liittyy AKE:n uudistuksiin.

Huomenna vielä tallilla öljyn ja suodattimen vaihto, pohjapanssarin kiinnitys sekä tarvittavien varaosien ja työkalujen pakkaus. Valmistellaan lähtö hyvin, niin sunnuntaina ei tarvitse kuin karauttaa Toivakkaan sprintteihin.

Nappasin pari kuvaa. Laatu on vähän huono, mutta idea käy selville.

Kuva
Tuore kuva heti katsastuskonttorilta saavuttaessa

Kuva
Otto ohjaimissa, koulutus on aloitettava nuorena
Kiristän tästä vielä vähän...

Coltti
"Hölösuu"
Viestit: 2788
Liittynyt: To Huhti 22, 2004 09:34
Paikkakunta: Tampere

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja Coltti »

Mikäs laatikko ja lukko tuossa pirssissä on? Ja mistä saa :D
Eero Tiainen #2185 O4O7481428
Autokorjaamo- ja rengasliike, Saab Service Center ET-AutoTech
1.9TiD Saabien ohjelmointi ja egr tulppaus alk. 445€.
T7 & T8 JC softat alk. 250€. SID/ACC pikselikorjaus alk. 80€. Ilmastointihuollot.

Pinis
"Ruisku"
Viestit: 107
Liittynyt: To Maalis 17, 2005 13:30
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja Pinis »

Coltti kirjoitti:Mikäs laatikko ja lukko tuossa pirssissä on? Ja mistä saa :D
Laatikon alkuperä on meille pieni mysteeri, mutta nykyiseen muotoonsa sen kokosi Toivaisen Tomi Vaajakoskelta. Aivan alkuperäinen rakentaja ei ole tiedossa, mutta voi olla, että ainakin osa osista on aluperin Scan-Auton rallitiimin käsialaa. Tarina kuitenkin kertoo, että kyseessä on Saabin kisalaatikko, jonka pitäisi kestää reiluja hevosvoimia. Viestiketjun alussa näkyy mm. vertailu kisalaatikon ja vakiovaihdelaatikon ryhmärattaiden kesken.

Ryhmäratas löytyi Ruotsista ja samoin muistaakseni kakkosvaihde. Kuoret on vakiolaatikosta, joskin joitakin vahvikeosia on rakennettu itse tai ne on tulleet meille auton mukana. Vaihdelaatikko on siis varsinainen "tilkkutäkki". Osat ovat kuitenkin kaikki luokiteltuja tai alkuperäisiä. Joku paremmin laatikoihin perehtynyt osaa varmaan kertoa noiden kisalaatikoiden syntyhistorioita ja rakentajia.

Rattaita etsiessämme ainakin Ruotsista meille muistaakseni tarjottiin kokonaista laatikkoa, mutta hinta taisi pyöriä 4000 - 6000 euron nurkilla. Ei silloin ihan hirvittävästi kiinnostanut. Ruotsin Saab-kerhon kautta kannattaa kysellä. Sieltä mekin saimme hyviä kontakteja.

Hekalla on varmaan linkit tai puhelinnumerot tallessa. Lukosta en nyt ulkoa tietoja muista. Se kun tuli auton mukana valmiiksi ja oli toiminut aikaisemminkin hienosti, niin laitettiin vain paikoilleen;) Säädettiin se niin, että soveltuu meille vasta-alkajillekin. Heka voi täydentää lukon tietoja jos muistaa paremmin.
Kiristän tästä vielä vähän...

Pinis
"Ruisku"
Viestit: 107
Liittynyt: To Maalis 17, 2005 13:30
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja Pinis »

Tänään tehtiin vielä viimeiset valmistelut ennen huomista Toivakka sprinttiä. Laitettiin uudet kisaöljyt sekä suodatin, kiinnitettiin pohjapanssari ja laitettiin kaikki mukaanotettavat tavarat siistiin pinoon tallin nurkkaan.

Huomenna on aikainen herätys, mutta onneksi ei pitäisi tarvita tehdä muuta kuin laittaa auto trailerin kyytiin ja hurauttaa Toivakkaan. Kävin jo valmiiksi luomassa lumet trailerista. On nimittäin Jyväskylässä satanut useampi sentti viime päivinä.

Tänään illalla vielä ajovarusteet kassiin ja eväät reppuun. Siitä se lähtee.
Kiristän tästä vielä vähän...

McWerkko
"Kaasari"
Viestit: 36
Liittynyt: Ti Maalis 29, 2005 16:40
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja McWerkko »

Paikalla tuli käytyä ja mikä tärkeintä, :saab: bongattua. Komea on, vielä kun saa maalia pintaansa. Kuviakin on melkoisesti, laitetaan tännekin kohta jotain...
Saab 9-5 2.3TA -98 *BioPower*
Saab 900S -91
Saab 99GLs -81

Pinis
"Ruisku"
Viestit: 107
Liittynyt: To Maalis 17, 2005 13:30
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja Pinis »

En itsekkään aikaillut viestin kanssa, mutta McWerkko oli nopsampi :wink:

Tässä pari kännykkäkameralla napattua otosta:
Kuva
Tällä kertaa arpaonni osui niin, että itse olin ratin takana ja Heka (kuvassa) toimi tallipäällikkönä. Menossa on aamulla siirtorenkaiden vaihto piikkirenkaisiin.

Kuva
Piikkit toivat kaivattua lisäpitoa ja sitä todellakin tarvittiin jäädytetyllä lenkillä.

Koko reissu meni hienosti, sillä meillä ei ollut minkäänlaisia teknisiä tai logistisia ongelmia. Tai no oli meillä vähän teknisiä ongelmia huoltoauton kanssa, kun tuiskussa jäätyi käsijarru. Siitäkin selvittiin pienellä huoltotoimenpiteellä.

Autolla olisi siis ollut menohaluja, mutta kuski toppuutteli. Vähäinen kisakokemus (yleensä ja omalla autolla) sekä nolla-auton tehtävät pitivät huolen, että vauhti ei aivan huippua ollut. Ajan kävin toki kysymässä, koska kiinnosti, että miten paljon sitä oikeille kisakuskeille tuli hävittyä. Oma toisen kierroksen aika oli 3.07,22.

Tenabin sivuilta hain seuraavat faktat:
Yleinen: 1. Ari Könönen, JyvUA, Mitsubishi Lancer E6 2.19;04 2.16;39
Juniorit: 1. Harri Tikkinen, ÄkiUA, Audi quattro 2.32;23 2.27;90
Naiset: 1. Sari Lääti, HamUA, Opel Ascona B 2.52;67 2.51;03
Nuoret: 1. Esapekka Lappi, PiekUA, Honda Civic Type-R 2.39;07 2.31;22
Seniorit:1. Markku Kröger,Leppävirta RT,Toyota Starlet 2.39;82 2.38;55

Kaikkien sarjojen voittajille hävisin sekuntitolkulla jos tuijotetaan vain parasta kierrosta (Könösellekkään en sentään minuuttiakaan...), mutta puolustuksekseni voin todeta, että nuorten ja seniorien sarjassa en olisi tällä ajolla jäänyt viimeiseksi sekä naisten sarjassa olisi jäänyt viimeikseksi vain parilla sekunnilla :D Näin tietysti siinä valossa, että olisin ajanut suurin piirtein saman ajan molemmilla kierroksilla.

No joo... Pitää vain nöyrästi harjoitella ja vasta sitten vertailla, kun ei itselläkään ole mitään verukkeita (toppuuttelu, nolla-autotehtävät yms.) :wink:

Hieno oli kuitenkin fiilis ja paljon kävi ihmisiä tervehtimässä sekä ihmettelemässä. Odotellaan muidenkin ottamia kuvia, koska omat rajoittuvat noihin kännykkäotoksiin.
Kiristän tästä vielä vähän...

McWerkko
"Kaasari"
Viestit: 36
Liittynyt: Ti Maalis 29, 2005 16:40
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja McWerkko »

Kuva
Ja toinen isän kuvaamana:
Kuva
pahoittelen hehtaarin kokoista vesileimaa, en ehtinyt tehdä uutta näille normaalia pienemmille kuville, eikä taas periaatteesta halua laittaa jakoon ilmankaan.
Saab 9-5 2.3TA -98 *BioPower*
Saab 900S -91
Saab 99GLs -81

Ässä
"Hölösuu"
Viestit: 1653
Liittynyt: Ke Heinä 30, 2003 07:59
Paikkakunta: Nurmijärvi

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja Ässä »

Loistavaa!
Ostan: 2-tahti Saab

#1872 Why drive a car when you can pilot a Saab?
900 Aero 1989,
Mercedes E250 CDI 4matic 2011,Volvo V70 2001

kontki-2
"Turbo"
Viestit: 202
Liittynyt: Ti Marras 18, 2003 18:41
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja kontki-2 »

:mrgreen: :saab:

saab_99_rallye
"Turbo"
Viestit: 229
Liittynyt: Ma Maalis 21, 2005 21:58
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Saab 99 Rallye projekti

Viesti Kirjoittaja saab_99_rallye »

# 99 EMS 1977 (tehtaan vanha kilpuri) #
http://www.saab99rallye.net

Vastaa Viestiin