Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Nokivasarasta salonkikelpoiseksi ympäristön säästäjäksi.
AZP
"Hanki elämä"
Viestit: 10002
Liittynyt: Su Tammi 03, 2010 01:02
Paikkakunta: Åboland

Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja AZP »

Tällaista puuhaavat:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005897370.html
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005898130.html
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005897399.html
https://www.is.fi/autot/art-2000005897950.html

Kun nyt itse ajelen dieselillä, niin pitäisi tietenkin olla tuon puolesta. Ja onhan se helppo yleensäkin olla sen puolella että veroja poistetaan ja alennetaan. En silti ihan allekirjoita perusteluja. Se, että juuri tällä hetkellä maailmanmarkkinoista johtuen dieselin veroton hinta on bensaa korkeammalla ja siksi pumpuilla hintaero on käytännössä hävinnyt, on tuskin peruste tehdä pysyviä muutoksia verorakenteeseen. Jos tilanne jatkuu ja diesel senkun kallistuu niin olisiko se peruste lätkäistä bensa-autoille käyttövoimavero? Tai palautuuko dieselvero, kun markkinahinnat keikahtavat taas toiseen suuntaan?

Perustelevat myös sillä, että kun hintaero polttoaineden välillä on hävinnyt, niin dieselautoilija ei säästä enää mitään. Ei pidä paikkaansa; dieselit kuluttavat edelleen keskimäärin vähemmän kuin bensakoneet, ja dieseleissä on pienemmät CO2-päästöt, jolloin ajoneuvovero on alempi.

Toki dieselautot ovat hyötysuhteeltaan hieman parempia kuin bensa-autot, joten sinänsä dieselien hankintaakin voisi tukea poistamalla käyttövoimavero. Tuntuu vain hieman heiluvalta nämä trendit ja politiikat, kun 10 vuotta sitten diesel oli kova juttu ja ympäristölle hyvä valinta, viime vuosina vaaka on kääntynyt toiseen suuntaan.

Sähköautoilta käyttövoimaveron voisi kyllä poistaa, jos tavoitteena on oikeasti siirtyä sähköistettyyn liikkumiseen. Nykyiset sähköautot sopivat erittäin hyvin vähän ajaville, mutta vuosittaiset kiinteät verot eivät kalliin hankintahinnan lisäksi oikein houkuttele ostamaan sähköautoa, koska sen tarve on vähäinen.

Tässä vähän tarinaa siitä miten muutos voisi sitten näkyä pumppuhinnoissa: https://yle.fi/uutiset/3-10505485

JP_Vette
"Hölösuu"
Viestit: 3540
Liittynyt: Ma Tammi 23, 2006 21:55
Paikkakunta: Nokia

Re: Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja JP_Vette »

Turhaan pohdit, ei mee läpi. Kansalaisaloite "mul loppu rahat, antakaa alennnusta", huoh. Ja vaikka sais 100 000 allekirjotusta, niin se on siltiki vain alle 2 % mielipide koko kansasta. Eli siinäki mieles saa viitata kintaalla.

Tuo on ihan varmasti jonku poliitikon tutun alote. Saavat sit vaalilupauksen tollasen kansaa puhuttavan aiheen ympärille, vrt vaikka Soinin Kreikka kolmonen...
9-3 2.0t '01
900 Cabriolet 2.0T '95

Exät: 9000 CS 2.3i '92, S40 2.0t '01, 900 i8 Special '86, 9000 CS 2.0t '96, 9-3 SS 2.2TiD '03, 9-5 Wagon 2.0tA '02, 80 1.9TDi '92, Astra 1.0T '17

AZP
"Hanki elämä"
Viestit: 10002
Liittynyt: Su Tammi 03, 2010 01:02
Paikkakunta: Åboland

Re: Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja AZP »

Joo en mäkään usko että tulee menemään läpi. Kansanaloitteet on sellanen toiveiden laari, josta harvoin kauhean järkeviä ehdotuksia ponnistaa, kun eduskunta joutuu kuitenkin miettimään asiaa vähän boksin ulkopuoleltakin.

Mutta saadaan tästä varmaan vaalikeskustelua talveksi. Otetaan tämän lisäksi autoveron poisto taas lupausten joukkoon. Lupausten, joita ei kuitenkaan pidetä, vaikka hallitukseen päästäisiinkin, kun siellä hallituksessa on aina vähintään kaksi muuta puoluetta, jotka pilaa kaiken.

Lerssinen
"Aero"
Viestit: 374
Liittynyt: Su Tammi 26, 2014 11:08
Paikkakunta: Oulainen

Re: Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja Lerssinen »

Eli mitään ei kannata tehdä, tätäkään, vaan itkeä vaan essonbaarissa.. ?

Tällainenhan se suomi on nykyään, munaton kansa.
Nissan Terrano 4x4 -04
Nissan Qashqai -10
Mercedes-Benz 313/adria -03
Plymouth Valiant -62
MB w108 3.5 - 71

suorsa
"Hölösuu"
Viestit: 3306
Liittynyt: Ti Touko 06, 2003 13:11
Paikkakunta: Kouvola

Re: Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja suorsa »

Itsellä on kolme dieselautoja ja olen nykyisen käyttövoimaveron kannalla. Vi###taa kuin pientä oravaa maksaa suuria summia vuodessa dieselveroja, mutta paljon ajavana maksanee vielä enemmän jos vero poistetaan ja ko. aukko valtion budjetissa paikataan lisäämällä vero polttoaineen litrahintaan. Niinhän ei tule tapahtumaan, että käyttövoimavero poistettaisiin ilman muita vaikutuksia.
9-5 Turbo6 Aero -10 (PR), 9-3 2.0T Linear Cab -11 (KR), 9-3 2.0T Linear Cab -10 (KA), 9-3 2.0T xwd -09 (PR), 9-5 Hirsch -02 (KA), 9-3ss Aero -03 (RA), 900 T16 Cab -90 (KA), 900 Aero -87 (KR), 99 T16 -83 (PR), 95 -?? (PR) ja ooppeli (KA).

aero
-
Viestit: 6406
Liittynyt: Ma Touko 05, 2003 06:13

Re: Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja aero »

Ihan ei ole taidettu täysin tuota kirjoittaessa miettiä kerrannaisvaikutuksia, kun dieselin käyttövoimaveron kanssa ristikkäin perusteltu dieselin "verohelpotus" (sekin on kyllä hieno sana, kun dieseliä verotetaan vähän vähemmän ***keleesti kuin bensaa) olisi tosiaan tehokkaasti poistolistalla. Kun dieselin hinta pomppaisi ennestään, siirtyisi korotus kaiken dieselillä kulkevan hintoihin - ja dieselillä muuten kulkee tässä maassa aika paljon.
AZP kirjoitti:Sähköautoilta käyttövoimaveron voisi kyllä poistaa, jos tavoitteena on oikeasti siirtyä sähköistettyyn liikkumiseen. Nykyiset sähköautot sopivat erittäin hyvin vähän ajaville, mutta vuosittaiset kiinteät verot eivät kalliin hankintahinnan lisäksi oikein houkuttele ostamaan sähköautoa, koska sen tarve on vähäinen.
Sinänsä otsikon ulkopuolelta, mutta jos sähköautojen halutaan valtaavan markkinat, kannattaisi niiden verotusarvoa työsuhde-etuna sopivasti keventää. Sieltä niitä valuu käytettyjen markkinoille sitten väkisinkin. Tuo kuitenkin on se kategoria, johon auto vähintään jossain määrin valitaan itse, vähällekin ajolle menee uusia autoja ja mahdolliset uuden tekniikan riskit ja jännitykset on ulkoistettu jollekulle muulle - sielläkin vaan saa vielä yleensä vähän enemmän autoa samalle rahalle, jos käyttää nestemäistä polttoainetta.
Salaisen agentin työ on vaivalloisempaa kuin trigonometristen yhtälöiden soveltaminen käytännön höpsismiin.
-Agentti Tuplanolla

jyyrä
"Hölösuu"
Viestit: 1088
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 19:46
Paikkakunta: Uurainen

Re: Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja jyyrä »

Taitaa olla tämä valtion veropolitiikka niin mutkikas ettei siitä ota Erkkikään selvää.. Mutta jos järjestelmää haluttaisiin keventää/selkeyttää, niin autoverot, vuosittaiset ajoneuvo/käyttövoimaverot pois. Nämä verot lisättäisiin polttoaineeseen, ja biopolttoaineiden mm. MY dieselin, kaasun, E85:sen verot pois ja hinta alas. Näin se kuka ajaa enemmän maksaa myös enemmän, sekä se kuka haluaa ajaa sillä dinosaurus polttoaineella maksaa myös enemmän. Silloin ei tarvitsis miettiä myöskään sitä että mitä auton valmistaja on kehdannut valehdella siihen co2 päästöjen kohdalle. Nythän verotetaan myös auton omistamisesta ei ajamisesta. Eikä se auto siellä pihassa saastuta eikä kuluta teitä. Sekä se kuka ajaa niillä bensa/diesel syöpöillä maksaisi automaattisesti enemmän veroja koska polttoainetta kuluu enemmän. Näin saataisiin kaikki muutkin polttomoottori koneet osallistumaan tähän maailman pelastukseen, jos valtio sitä tässä edes hakee :-) Mutta taitaa nyt suurin hinku olla siihen mahdollisimman suureen verokertymään, ei niinkään siihen saasteiden vähentämiseen.. Koska jos oikeasti haluttaisiin vähentää niitä päästöjä (sekä säästää luonnonvaroja) niin ihmiset ohjattais ajamaan vanhalla autolla ja käyttämään siinä näitä biopolttoaineita. Tämä olisi varmaan ehkä helpoin, nopein ja halvin tapa vähentää päästöjä. Nyt valtion herrat antavat ymmärtää että kaikkien pitäisi ostaa se 100k€ tesla, ja vain ja ainoastaa uuden kalliin sähköauton ostamalla voit säästää luontoa.. Ymmärtämättä sitä että mitä sen uuden auton valmistaminen saastuttaa.. Sekä jos noiden biopolttoaineiden hinta saataisiin alas niin voi olla että autoilu lisääntyisi, joka taas voisi vaikuttaa mm. kotimaan matkailuun, joka voisi taas luoda niitä työpaikkoja. Mutta ehkä niillä on tuolla eduskunnassa näistä paremmat tietämykset ja suunnitelmat, ja ne käynyt varmaan muitakin kouluja kun perus amiksen :lol:
Mercedes-Benz B Electric Drive 2015
Saab 9-3 Aero SC TTID 2008, 230Hv 480Nm Turbotec
Saab 9-3 Turbo jubilee 2002

AZP
"Hanki elämä"
Viestit: 10002
Liittynyt: Su Tammi 03, 2010 01:02
Paikkakunta: Åboland

Re: Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja AZP »

^Tuo muutos omistamisen verotuksesta polttoaineen verotukseen olisi varmaan jo tehty, mutta kun päättäjien täytyy miettiä myös suomalaisen teollisuuden ja kaupan kilpailukykyä, niin on jäänyt tekemättä. Kuljetuskustannuksilla kun on iso merkitys niillä aloilla. Ja toki verokertymän maksimointi on yksi verotuksen kulmakivistä, kuin on myös verotuksen ohjausvaikutukset. Eihän meillä verotettaisi työtä juuri lainkaan ja pääomia todennäköisesti voimakkaammin, jos verotuksella ei olisi ohjausvaikutusta. Työm ankara verotus perustuu siihen, että meistä suurimman osan on pakko tehdä työtä elääksemme, ja työtä pitää tehdä Suomessa jos elää Suomessa. Ainoa tapa välttää veroja on olla tekemättä töitä ja laskea siten elintasoa, tai muuttaa ulkomaille, mitä suomalaiset eivät ole vielä kovin aktiivisesti ryhtyneet tiukasta ansiotuloverotuksesta huolimatta tekemään (vrt. DDR:n kansalaisten into päästä pois kotimaastansa aikanaan). Pääomaverotusta rajoittaa taas se, että pääoma karkaa maasta huomattavasti helpommin kuin ihmiset.
Lerssinen kirjoitti:Eli mitään ei kannata tehdä, tätäkään, vaan itkeä vaan essonbaarissa.. ?

Tällainenhan se suomi on nykyään, munaton kansa.
Se on tietenkin jokaisen oma päätös mihin aikansa ja energiansa käyttää. Itse sanoisin että tässä asiassa on turha tehdä paljon mitään, varsinkaan itkeä essonbaarissa.

jyyrä
"Hölösuu"
Viestit: 1088
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 19:46
Paikkakunta: Uurainen

Re: Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja jyyrä »

Ei tuon polttoaineverotuksen tehtävä olisikaan heikentää sen Risto Rahtarin yrityksen kannattavuutta. Maksaahan yritykset nytkin kaikesta ostamastaan tavarasta ja palveluista mm.arvolisäveron ja saavat sen veron sitten valtiolta takaisin? Miksei samaa veronpalautus tapaa voisi käyttää tuossa polttoaineessa. Sekä polttoaineen saa jo nyt vähennyksiin verotuksessa. Kuten tuossa AZP kirjoititkin niin siitä tuotteesta/palvelusta on tosiaan mukavin verottaa mikä on ihmisten pakko ostaa :-) Mutta ne eduskunnan puheet on paskapuhetta jossa väittävät että verotuksella ohjataan ihmiset käyttämään ympäristöystävällisiä tuotteita. Jos nyt kävisi niin että kaikki autot vaihdettaisiin uusiin sähköautoihin niin niihin sähköautoihin pitäis lisätä kuitenkin sama määrä veroja mitä nyt kerätään autoilusta :D Mutta nyt hetken tietty pukujengi pystyy ajamaan autoilla edullisesti kun heillä on varaa sijoittaa siihen uuteen sähköautoon. Sekä isot yritykset voivat hankkia tj:lle sen kalliin teslan ja saavat/saivat siihen energiatukea..
Mercedes-Benz B Electric Drive 2015
Saab 9-3 Aero SC TTID 2008, 230Hv 480Nm Turbotec
Saab 9-3 Turbo jubilee 2002

Lerssinen
"Aero"
Viestit: 374
Liittynyt: Su Tammi 26, 2014 11:08
Paikkakunta: Oulainen

Re: Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja Lerssinen »

Jos ei me koskaan panna hanttiin missään niin ilmankos menee läpi joka ainoa normi tallustelijan rahastus ja muu.
Nissan Terrano 4x4 -04
Nissan Qashqai -10
Mercedes-Benz 313/adria -03
Plymouth Valiant -62
MB w108 3.5 - 71

AZP
"Hanki elämä"
Viestit: 10002
Liittynyt: Su Tammi 03, 2010 01:02
Paikkakunta: Åboland

Re: Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja AZP »

^îhan totta, ja se essonbaarissa vikiseminen ei auta yhtään. Mutta omasta mielestäni kun tämä keissi on aika suoraviivainen, että osa polttoaineverosta on muutettu kiinteäksi vuosiveroksi, niin on selvää mitä dieselverosta luopuminen tarkottaisi. Käyttäisin energiaa ja aikaa johonkin paljon tärkeämpään kuin dieselverosta protestoimiseen. Esim itse maksan vuosittain tulo- ja arvonlisäveroja jonkunkin verran enemmän kuin dieselveroa.

Lisäksi on lähes se ja sama protestoida jotain tiettyä veroa niin kauan kuin julkisen sektorin kulut pysyvät ennallaan. Poistetun veron tilalle nousee joku uusi, koska julkinen sektori tarvitsee kassaansa riittävästi rahaa kattamaan kustannuksensa. Sieltä kustannuspuolelta se protestin aihe pitäisi löytyä, niin voidaan saada verojakin alemmas.

aero
-
Viestit: 6406
Liittynyt: Ma Touko 05, 2003 06:13

Re: Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja aero »

^Tämä. Eikä sitä ajoneuvojen verotusta vaan voi siirtää pelkkään (nestemäiseen) polttoaineeseen, koska nimenomaan nestemäisestä polttoaineesta kertyvä vero on tulevaisuudessa vähenemään päin - siinä, missä kulutus laskee jatkuvasti, myös vaihtoehtoiset energiat yleistyvät. Liikenteestä kerätään massiivinen määrä veroja ja kuten AZP totesi, ellei kulutus vähene, ei voida vähentää tulojakaan. Se siis vaan ei valtion talouden kannalta pitkällä tähtäimellä toimi.

Jos yritykset alkaa saamaan tarpeeksi merkittävää alennusta liikkumisen verotuksesta, niin ainakin minä perustan firman, myyn autoni (tai toki mieluummin etsin sopivan alv-vähennyskelpoisen) firmalleni ja ostan itse firmaltani vaikkapa liikkumispalvelua, jossa ajan ihan itse kohteeseen (siis ihan kuin ennenkin, mutta vähän byrokraattisemmin). Samalla saan oivan lafkan tehdä kaikkea kivaa sivubisnestä (laillista sellaista), mistä on myös hyötyä yrityksen perustelemiselle, jos vaikka verottaja kiinnostuu aiheesta. Jos rajataan tuki esim. isompiin firmoihin, syytän valtiota rohkeasti kilpailun haittaamisesta ja estämisestä. Koska liikkumisen hinta on aika monelle kansalaiselle merkittävä tekijä, olen varma että en jää ainoaksi. Lisäksi yritysalejärjestelmä lisää byrokratiaa ja sitä kautta niitä valtion kuluja. Mutta hei, eipähän ole erillistä riisseliveroa!
Salaisen agentin työ on vaivalloisempaa kuin trigonometristen yhtälöiden soveltaminen käytännön höpsismiin.
-Agentti Tuplanolla

jyyrä
"Hölösuu"
Viestit: 1088
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 19:46
Paikkakunta: Uurainen

Re: Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja jyyrä »

No eikös se valtion tavoite ole (siis leikisti) vähentää nestemäisten polttoaineiden käyttöä. Niin sehän olisi vain positiivista jos se polttoaineiden käyttö vähenee :-) Mutta miinuksena samalla ne verotulot pienenee.. Vähän samaa jeesustelua kuin tupakan poltto ja viinan juonti, niitä verotetaan sillä verukkeella että porukka ei jois itteään hengiltä. Mutta tuskin sekään olis valtion kassan kannalta hyvä juttu että kaikista tulis yht.äkkiä raittiita :-)

Voithan sinä aero nytkin perustaa firman ja kiertää veroja miten haluat? Osta auto ja merkkaa vaikka kaikki ajot työajoiksi ja vähennä autokulut, huollot ja polttoaineet verotuksessa. Lisäksi voit laittaa kaikki ostokset kirjanpitoon ja voit vähentää niistä vielä alvit. Mieti sitä saisit kaikki kännykät, tietokoneet, tabletit ym. 24% halvemmalla. Mutta jos tulee tarkastus niin häkki heiluu nyt ja tulevaisuudessa. Sekä mikä yritysalejärjestelmä tämä olisi saahan yritys nytkin ne polttoaineet verovähennyksiin sekä kiero arvonlisäveroalejärjestelmä palauttaa maksetut alvit?
Mercedes-Benz B Electric Drive 2015
Saab 9-3 Aero SC TTID 2008, 230Hv 480Nm Turbotec
Saab 9-3 Turbo jubilee 2002

aero
-
Viestit: 6406
Liittynyt: Ma Touko 05, 2003 06:13

Re: Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja aero »

Olevinaan joo, mutta se virallinen tavoite tosiaan luo talousongelman.

Alvikierto ei toimi ihan niin yksinkertaisesti kuin mitä jotkut kuvittelee, etenkään jos sen haluaa saada mitenkään kirjanpidossa näyttämään uskottavalta. Taika on siinä, miten temppu tehdään laillisesti/lailliseksi, eikä silloin todellakaan kierretä mitä haluaa veroja miten haluaa - ja mitä enemmän on helpotuksia joilla taikoa, sitä paremmin niillä voi taikoa.
Salaisen agentin työ on vaivalloisempaa kuin trigonometristen yhtälöiden soveltaminen käytännön höpsismiin.
-Agentti Tuplanolla

jyyrä
"Hölösuu"
Viestit: 1088
Liittynyt: Ti Tammi 15, 2008 19:46
Paikkakunta: Uurainen

Re: Kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi

Viesti Kirjoittaja jyyrä »

Nythän polttoaineen alv on 24%, mitä jos dinosauruspolttoaineen alv nostettaisiin esim.45% eikä tehtäis mitään ylimääräisiä veroja? Järjestelmät valmiina ym. Toki sitten jos ihmiset siirtyisi käyttämään matalamman alv polttoaineita niin veroja pitäis periä muualta tai nostaa joka tapauksesaa noiden biopolttoaineiden veroja sille tasolle että ne kattaa menetetyt verot :-D Eli parempi kun ei tehdä mitään niin ei tule isompia virheitä :-D

Se on totta että veronkierto ( eli verosuunnittelu) on herkkä laji :-D Mutta kyllä sillä arvonlisäverollakin voidaan kikkailla, mm. rakennusliikkeet on tässä kunnostautuneet. Kierrätetään mm. samoja kuitteja yrityksestä toiseen. Verottajan on varmasti hankala puuttua tälläiseen, varsinkin jos ostoja on paljon. Sekä tosi tmi yrittäjä tekee kirjanpidon itse ja jos tulee tarkastus niin just silloin koira syö kirjanpidon :-)
Mercedes-Benz B Electric Drive 2015
Saab 9-3 Aero SC TTID 2008, 230Hv 480Nm Turbotec
Saab 9-3 Turbo jubilee 2002

Vastaa Viestiin