Tervehdys,
Teemme parini kanssa esitelmää - Journalistiikan perusteiden oppitunnilla (ammattikorkeakoulussa) - aiheenaan "irtonumeroina ostettavien lehtien valinta ja tavat lukea niitä". Ajattelimme saavamme ihmisiltä hyviä kaikessa rauhassa mietittyjä vastauksia esitelmäämme täydentäviin kysymyksiin, lähestyessämme teitä näin nettifoorumeitse (muutamalla eri aiheisella). Kysymykset vaativat hiukan enemmän pohdintaa kuin "juuei"-tyyppiset monivalintakysymykset, mutta ehkäpä ne samalla antavat sinulle itsellesikin selvyyttä omista tavoistasi ja taipumuksistasi. Voit halutessasi lähettää vastaukset myös sähköpostilla osoitteeseen paalue@gmail.com
Kiitos jo etukäteen vastauksistasi. Uskomme kasvavamme paremmiksi sinua kiinnostavan sisällön tuottajiksi vastauksiesi avulla.
1. Millä perusteella itse lehden valinta tapahtuu? (irtomyynti)
Kuvittele, että olet kaupan lehtihyllyjen äärellä ja edessäsi on runsaasti erilaisia irtomyyntilehtiä. Jätetään sarjakuvalehdet ja ristikot pois ja keskitytään artikkelipitoisiin lehtiin. Oletetaan myös, että sinulla ei ole erityistä kiirettä minnekään ja ehdit tutkailla haluamiasi lehtiä kaikessa rauhassa.
a) Selailetko koskaan tuossa yhteydessä sellaisia lehtiä, joita et vielä koskaan varsinaisesti ole lukenut? Millä perusteella tapahtuu se lopullinen valinta siitä, mitkä näistä lehdistä otat mukaasi kassalle, joita et aiemmin ole lukenut? Pystytkö määrittelemään mihin niiden täytyy sinussa vedota? Teetkö koskaan satunnaisia kokeiluja ja nappaat selaamatta mukaan jonkun lehden, jota et ikinä ole lukenut?
b) Riittääkö tutussa ja hyväksi havaitussa lehdessä se, että siinä on edes muutama sinua kiinnostava artikkeli, siihen että se lähtee mukaan kassalle? Vai oletko hyvinkin kriittinen ja tarkkaavainen tutun lehden sisällön ja hinnan suhteen? Saako tutun lehden hinnan vilkaiseminen koskaan jättämään tuon lehden ostamista väliin vai ostatko irtolehtien tapauksessa juuri sen minkä haluat?
2. Lukijan lukumielentila.
Orientoiva pohjustus: Lukijan lukumielentiloja voi ajatella olevan kaksi, joista jompikumpi on aina päällä lehteä lukiessa. Toinen lukumielentiloista on viihdelukeminen ja toinen on tiedonhankkijalukeminen. Voisi jopa sanoa, että jokaista lehteä voi lukea kahdessa eri mielessä, sekä viihteellisessä, että tiedonhankinnallisessa mielessä. Se kumpi moodeista on päällä, voi vaihdella monta kertaa samankin artikkelin aikana.
Kuvittele, että olet kotona sohvalla lukemassa juuri kaupasta ostamaasi lehteä, sinulle mieluisassa asennossa.
a) Mitä vaaditaan artikkelilta, joka äkkiseltään vaikuttaa siltä, että se kertoo sinua vähemmän kiinnostavasta tai ei-ollenkaan kiinnostavasta asiasta, että innostuisit lukemaan sen?
b) Onko artikkeleissa pakko olla kuvia? Miksi?
c) Minkälaiset asiat yksittäisessä artikkelissa saavat tiedonhankkijamoodin "naksahtamaan päälle"?
d) Kuvitellaan, että luet sellaista artikkelia, jonka koet mielenkiintoiseksi. Minkälaiset asiat tälläisessä artikkelissa saavat sinut hypähtelemään tekstissä pieniä loikkia ja jätät osan tekstiä väliin?
e) Muistele jostain julkkiksesta kertovaa artikkelia, jonka luit kokonaan. Miksi luit sen?
f) Teetkö koskaan lukiessasi muistiinpanoja tai alleviivaatko olennaisia kohtia tekstistä?
g) Millä eri tavoin voidaan pilata sinua kiinnostavasta aiheesta kirjoitettu artikkeli?
3. Luetut lehdet?
Minkänimisiä lehtiä luet (irtonumeroina ostetut)? Tämän kysymyksen tarkoituksena on luoda hieman profiilia sinusta henkilönä. Laita *-merkki niiden lehtien jälkeen, joista olet erityisen kiinnostunut.