Autovahvistimen GAIN-säätö

Kaikki autoiluun liittymätön, mutta muuten HYÖDYLLINEN keskustelu.
Sana on MELKEIN vapaa.
Vastaa Viestiin
G-mies
"Ukkomies"
Viestit: 4471
Liittynyt: Pe Maalis 05, 2004 17:11
Paikkakunta: Ruotsalo

Autovahvistimen GAIN-säätö

Viesti Kirjoittaja G-mies »

Antakaas viisaammat ohjeita kyseisen säädön tekemiseen. Onko niin, että jotain äänilähdettä soitetaan(mieluiten CD) ja vahvarista on GAIN-minimissään. Sitten soittimesta vola niin isolle, että alkaa pikkusen säröytyä, sitten pikkusen takasin ja lopuksi säädetään vahvarista riittävä kuunteluvoimakkuus? Mutta mikä on riittävä kuunteluvoimakkuus? Tiedän, että joskus haluaa ääntä ihan kunnolla, mutta joskus taas riittää pelkkä taustamusa. Eli, kuulosuojaimet päässäkö tuota pitää tehdä?

Opastakaas nyt noviisia.

Matti
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
# 1988 = Matti Vanhamäki
Jnz
"Tuplakaasari"
Viestit: 89
Liittynyt: Ma Touko 03, 2004 21:30
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Jnz »

Lainattu ffp foorumilta..

Järjestelmän säätäminen:

Aluksi haluan sanoa, ettei vahvistimien gain -nappulat ole mitään volumenupikoita. Niitä ei kuulu ruuvata täysille, vain mielummin pitää minimissään.

Laitteisto olisi hyvä säätää niin, että vaikka soittimen laittaisi täysille, ei kaiuttimet hajoa. Jos laitteisto on säädetty gainit täysille ja soittimen volumen ollessa vain 30% kaiuttimet särkee, mitä tapahtuu kun joku idiootti vääntää nappulat kaakkoon? Poks...

Aluksi säädä kaikki gainit vahvistimistasi minimille. Aktiiviset jakosuotimet ja vastaavat nolla-asentoon (Ei korostuksia eikä vaimennuksia). Nosta soittimen volume noin 95% ja rupea nostamaan etukaiuttimiesi vahvistimen gainia kovemmalle... Etsi se kohta, jossa kaiuttimet soivat täysillä puhtaasti - ilman säröä. Seuraavaksi laske soittimesi volumea kuunteluvoimakkuudelle. Nyt rupea nostamaan subbarisi vahvistimen gainia kunnes se kuullostaa soivan sopivan lujaa verrattuna pääkaiuttimiin. Kun subbari ja pääkaiuttimet soivat sopusoinnussa on laitteistosi gainit säädetty. Muista vielä tarkistaa että subbari soi nätisti 95% voimakkuudella, mikäli näin ei ole, laske hiukan etupäät gainia ja säädä subbari uudestaan.

Jos soitat vaikkapa takakaiuttimia soittimen omalla vahvarilla, on maksimi volumena käytettävä sitä kohtaa, missä takakajarit soivat vielä puhtaasti, jos ne soivat aivan liian lujaa jo alle 70% volumella ja haluat vaimentaa niitä, tämä onnistuu laittamalla vastukset niihin. Muista tehdä kaikki tasojensäädöt ilman bassonkorostuksia, loudnesseja tms. mitä et normaalikuuntelussakaan käytä.

http://www.ffp-motorsport.com/tuning/audio/index.php
Muutenkin hyvää perustietoa audio systeemeistä tuolla.
Baas 009
"Turbo"
Viestit: 228
Liittynyt: Ti Touko 06, 2003 19:51
Paikkakunta: Ååbu

Viesti Kirjoittaja Baas 009 »

Eniten luottaisin tähän, ei tuo edellinenkään juttu mitenkään väärin ollut.

http://www.powerset.fi/autohifi/ohjeet/ ... t-gain.htm

-Ville
G-mies
"Ukkomies"
Viestit: 4471
Liittynyt: Pe Maalis 05, 2004 17:11
Paikkakunta: Ruotsalo

Viesti Kirjoittaja G-mies »

Kiitoksia ohjeista, ehkäpä noilla onnistuu. Tosin en viitsi tehdä sitä tässä kerrostalon pihalla iltasella... täytyy löytyä joku parempi paikka, jossa meteli ei häiritse.

Matti
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
# 1988 = Matti Vanhamäki
jpjk
"Viggen"
Viestit: 647
Liittynyt: To Elo 19, 2004 20:37
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jpjk »

Sen verran vielä, että täysin yleispäteviä nuo ohjeet eivät ole. Itselläni esim on GAINi lähes täysillä (yli 80%), koska muuten ei volat riitä kirveelläkään. Nyt ei puhuta luukuttamisesta, vaan tasapainoisesta soundista. Itselläni on DSP, josta säädän tarvittavat tasot. Imo paljon helpompaa ja fiksumpaa, etenkin kun DSP:n linjalähtö ei ole liian suuri (valitettavasti). Jos vahvistimessa on riittävästi tehoa (100W/2-tie kanava), niin tällöin tuo powersetin GAIN-ohje voisi pitää paikkaansa. Itselläni on 50W/kanava ja subille 240W.

Nykyään soittimet ovat niin laajalla haarukalla, ettei mitään rajaa. Itse joudun normaalisti käyttämään kuunteluvoluumina 20, mutta jos tulee hyvä biisi, niin kyllä se 40 tuppaa olemaan (skaala on siis 0-50). 30 lukema voluumissa ei ole edes kovalla, vaikka GAIN onkin 80%. Lisäwatit ei olisi pahitteeksi, ehkä tulevaisuudessa sitten...Hyvä perusohje tuo on aloittelijalle, en sitä sano. Mutta ei tuota nyrkkisääntönäkään ole syytä pitää =)
900 Lux T16 -84
900 Finlandia -82
Avatar
Termos
"Hölösuu"
Viestit: 2583
Liittynyt: Su Maalis 06, 2005 21:01
Paikkakunta: Vaasa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Termos »

jpjk kirjoitti: Imo paljon helpompaa ja fiksumpaa, etenkin kun DSP:n linjalähtö ei ole liian suuri (valitettavasti). Jos vahvistimessa on riittävästi tehoa (100W/2-tie kanava), niin tällöin tuo powersetin GAIN-ohje voisi pitää paikkaansa. Itselläni on 50W/kanava ja subille 240W.
Ja mitenhän ihmeessä vahvistimien antoteho/DSP liittyy vehkeiden herkkyyden säätöön?
jpjk kirjoitti: Nykyään soittimet ovat niin laajalla haarukalla, ettei mitään rajaa. Itse joudun normaalisti käyttämään kuunteluvoluumina 20, mutta jos tulee hyvä biisi, niin kyllä se 40 tuppaa olemaan (skaala on siis 0-50). 30 lukema voluumissa ei ole edes kovalla, vaikka GAIN onkin 80%. Lisäwatit ei olisi pahitteeksi, ehkä tulevaisuudessa sitten...Hyvä perusohje tuo on aloittelijalle, en sitä sano. Mutta ei tuota nyrkkisääntönäkään ole syytä pitää =)
Ei juma 8). Armeijassa ammuin rynkyllä hopeamitalin kuulosuojaimilla, laitoin vielä korvatulpat, niin kultainen kokardi tuli kotio...
2009 9-5 Griffin biopower JC Stage 1 Tämmöinen tummanharmaa
2006 9-5 Aero biopower JC Stage 3-. Tämmöinen punainen
1998 9-5 2.3t Maptun Stage 4. Tämmöinen sininen
Vastaa Viestiin