Onko maanviljelijä yrittäjä?

Kaikki autoiluun liittymätön, mutta muuten HYÖDYLLINEN keskustelu.
Sana on MELKEIN vapaa.
Montoya
"Viggen"
Viestit: 509
Liittynyt: Pe Maalis 11, 2005 13:34
Paikkakunta: Vaasa

Viesti Kirjoittaja Montoya »

Haikara kirjoitti: Maataloustuki on suora "tulo" valtiolta maanviljelijän lompakkoon, koska tuotteista saatava hinta on pienempi, kuin tuotantokustannukset. Ja tuotteista saatava hinta on pienempi, kuin tuotantokustannukset, koska viljelijän tuottamien tuotteiden hinta määrätään muualta, kuin normaalisti markkinataloudessa, jossa markkinat määräävät hinnan.
Itse käsittäisin asian niin, että nykyään, kun ollaan EU:ssa, nimenomaan markkinat määräävät hinnan. Eli, kun EU:ssa on ns. sisämarkkinat ja Keski-Euroopassa paljon tuotantoa, niin hinta on laskenut sen vuoksi Suomessakin :idea:

Ja vastaus alkup. kysymykseen: On

Perustelu: Kapitalistisessa yhteiskuntajärjestelmässä yrittäjä omistaa tuotantovälineet itse
9-5 2,3t -03
#2514
Jussi
"Hölösuu"
Viestit: 2666
Liittynyt: Pe Heinä 25, 2003 12:02
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Jussi »

Mileo kirjoitti:Yrittäjällä on yleensä jonkunlainen mahdollisuus vaikuttaa siihen hintaan, jota tuoteistaan saa, markkinoiden ehdoilla tietenkin. Maatalousyrittäjä saa tuotteestaan tasan sen, mitä esim. Valio tai Lihakunta maksaa ( ainoastaan tuotteen laatuluokalla voi vaikuttaa hintaan ), markkinoilla ei sinänsä juurikin tuon tukijärjestelmän vuoksi ole merkitystä. Oikea markkinahinta ei voisi olla tuotantokustannuksia pienempi, silloinhan maatalouta ei suomessa olisi ja ruoka tuotaisiin sieltä, mistä sen halvimmalla saisi.
Jos oikea markkinahinta on tuotantokustannuksia pienempiä niin jotakin on tehtävä. Jos tuotantokustannuksia ei voi pienentää täytyy siirtyä kannattavampaan tuotteeseen.

Maatalous Suomessa ei sinänsä ole mikään itseisarvo, aivan yhtä hyvin voisi pitää tärkeänä vehnän viljelyä Inarissa. Tiettyjen tuotteiden tuottaminen täällä on kannattavaa ilman tukia, tuotetaan siis niitä. Se että tuotetaan väenvängällä mahdollisimman paljon kaikkea ei ole kansantaloudellisesti järkevää.
Mileo kirjoitti:Maataloustuethan maksetaan valtion tuloverotuotoilla, joten kaikkein köyhimmät ei niihin talkoisiin osallistu, mutta voivat kuitenkin ostaa kaupasta vähän halvempaa ruokaa, koska tuottajalla on tukien ansiosta mahdollisuus myydä tuotteensa alle tuotantokustannusten. Eli tuetaan siinä muitakin kuin viljelijöitä ja kyllä minun verovaroista menee turhempaankin.
Todellisuudessa se halvin ruoka ei kuitenkaan ole sitä verovaroin tuettua vaan sitä joka tulee sieltä missä olosuhteet tukevat sen tuottamista. Esim uuden sadon sipulit ovat halvempia laivattuna Uudesta Seelannista Suomeen kuin lähitilalta tukun kautta kauppaan kuskatut. En keksi yhtään syytä ostaa suomalaista tomaattia jos hollantilainen on puolet halvempaa. Kotimaisten elintarvikkeiden laatu ja puhtaus ovat kuitenkin vain tarkoitushakuinen myytti... euroopassa kaikki toimivat samojen määräysten mukaan.
Mileo kirjoitti:Se on sitten vaikeammin järjellä perusteltava asia, että niistä meidän verorahoista tuetaan myös vaikkapa ranskalaista viljelijää, eli vaikka ruoka tuotaisiin ulkomailta, niin maataloustukea maksettaisiin silti.
Ei se ranskalaisen maanviljelijän tukeminen ole sen vaikeammin perusteltavaa kuin suomalaisenkaan. En ainakaan itse tunne sen kummempaa yhteenkuuluvuutta pohjalaisen maanviljelijän kuin ranskalaisen maanviljelijänkään kanssa. On yksinomaan järkevä kuvio yrittää euroopan tasolla ohjata maataloutta tuottamaan oikeita tuotteita oikeissa paikoissa.
Mileo kirjoitti:En kyllä usko, että oma työnantajanikaan olisi enää pystyssä ilman tekesiä, finnveraa ynnä muita "vuorineuvosten sossuja".
Saattaa olla, mutta Tekes, Finvera yms tukevat pääsääntöisesti vain kannattavaa toimintaa. Toimintaa, jonka voidaan olettaa alkavan tuottamaan ennemmin tai myöhemmin. Ne eivät syydä veronmaksajien rahoja toimintaan, joka vuodesta toiseen kituu kannattamattomuuden rajoilla ja työllistää lähinnä nimellisesti.
-Jussi-
Audi Q3 Sportback, Saab 9-5 2.0T, Saab 9-5 2.3T
Ex Saab 900, 9000, 9-5
Jussi
"Hölösuu"
Viestit: 2666
Liittynyt: Pe Heinä 25, 2003 12:02
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Jussi »

Montoya kirjoitti:Perustelu: Kapitalistisessa yhteiskuntajärjestelmässä yrittäjä omistaa tuotantovälineet itse
... hankkii ne omalla riskillään ja rahoittaa ne toimintansa tuloksella :)
-Jussi-
Audi Q3 Sportback, Saab 9-5 2.0T, Saab 9-5 2.3T
Ex Saab 900, 9000, 9-5
mestari
"Hölösuu"
Viestit: 8129
Liittynyt: To Maalis 24, 2005 21:06
Paikkakunta: vuorenpeikonkolo

minä keksin 1 syyn

Viesti Kirjoittaja mestari »

eli kaikkihan katsoivat viime tai toissavuonna tulleen ohjelman espanjan tomaattikasvatus alueilta.
siellä 2 kertaa kasvukaudessa ajetaan ihmiskusta tomaattien päälle.
suomessa näin ei tehdä.
kotimainen tomaatti hakkaa torjuntaylijäämien vähyydessä aina ulkomaalaiset.
Avatar
9000CD23T
"Team Ylläpito"
"Team Ylläpito"
Viestit: 7777
Liittynyt: Pe Heinä 02, 2004 12:45
Paikkakunta: ex Jyväskylän MLK
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 9000CD23T »

Yrittäjä tai ei, mutta mielummin syön SUOMALAISTEN tekemää ruokaa
SUOMALAISISTA elintarvikkeista.
Ja tukea pitää maksaa niille joita vielä on jäljellä ( on muuten katoavaa
kansanperinnettä ) ja aina ostan SUOMALAISTA ruokaa.
Lidlin kierrän kaukaa,

*hatun nosto teille jotka vielä jaksatte uskoa SUOMALAISEN maatalouden
elinvoimaan, vaikka se näinä aikoina tuntuu olevan melko vaikeaa*

*itse en ole maanviljelijä*
900i-5D Combi Coupe-84*/900i-4D Sedan-86*/900i-4D Sedan-88*/9000CD 2.3T-91*/OG9³SE-01 RE85STG1
(*=ex) #2060#
lordofgreed
"Hirsch"
Viestit: 964
Liittynyt: Ti Huhti 05, 2005 11:34
Paikkakunta: Itä-Suomi

Viesti Kirjoittaja lordofgreed »

Tuohon yrittäjyyshommaan lisäten:
Lihankasvattajilla vasikat/härät ei ole missään vaiheessa kasvattajan omaisuutta. Vasikoista joutuu maksamaan (ja paljon...), mutta omistajuus pysyy myyjällä, eikä tuottajalla ole myöskään valtuutta päättää minne elukkansa myy, tuskinpa voi päättää edes milloin myy!
Periaate se on tyhmäkin periaate, jos ei ole vara syödä kotimaista, kuollaan sitten!
P:n Vee
"Aero"
Viestit: 416
Liittynyt: To Touko 15, 2003 07:29
Paikkakunta: Ii

viljelijä yrittäjä?

Viesti Kirjoittaja P:n Vee »

Eikös yksi yrittäjän tunnusmerkki ole veojen maksaminen? Ainakin käsitysteni mukaan viljelijäkin maksaa veroja +-merkkisen tuloksen perusteella kuten muutkin "liiketoiminnanharjoittajat" pl. maksulliset naiset ja muut "harmaan talouden" kannattajat. Kuinkahan monesti tälläkin palstalla on mainittu sanat "ilman kuittia" ja "pimeänä"? Samoilla verukkeillahan voitaisiin ostaa maanpuolustuskin vaikka venäläisiltä, niillähän tuntuu olevan reserviä tarjolla ja ainakin haluja on ollut Suomi varustaa mieleisekseen, viimeksi reilut 60 vuotta sitten. Keksikää lisää säästökohteita, muuten tämä keskustelu kuivuu kokoon kuin Jaakonpäivänä niitetty heinä.

t. P:n vee, ei bonde mutta hieman liian läheltä seurannut.
Viimeksi muokannut P:n Vee, Pe Elo 19, 2005 09:13. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
9000CD23T
"Team Ylläpito"
"Team Ylläpito"
Viestit: 7777
Liittynyt: Pe Heinä 02, 2004 12:45
Paikkakunta: ex Jyväskylän MLK
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 9000CD23T »

Off top....
Johan nämä kaikki suuremmat yritykset säästävät, kaikki tehtaat ja toiminta löytyy jo Tallinnasta tai Kiinasta.
Tulee mieletön säästö palkkakuluissa... 8O

Ja vauhti senkuin kiihtyy......
Kyllä on hyvin pullat uunissa SUOMALAISELLA teollisuudella... :?
900i-5D Combi Coupe-84*/900i-4D Sedan-86*/900i-4D Sedan-88*/9000CD 2.3T-91*/OG9³SE-01 RE85STG1
(*=ex) #2060#
iku
"Aero"
Viestit: 366
Liittynyt: Ma Syys 15, 2003 13:48
Paikkakunta: Säkylä

Viesti Kirjoittaja iku »

Likkakaverin kanssa ollaan käyty aiheesta muutama aika tiukkasanainen keskustelu. Olen itse tavallisesta yrittäjäperheestä lähtöisin ja tyttöystävä maatalous(yrittäjä)perheestä. Nykyään olen todennut viisaammaksi olla tuomatta tätä aihetta esille, kun ei siitä tule kuin kauhea riita... :evil:

Mutta hieman ihmetyttää tämä Suomen valtion tukipolitiikka, kun tiettyjä aloja, kuten maatalous, telakkateollisuus, varustamotoiminta jne, halutaan väkisin pitää hengissä verovaroilla, vaikka toiminnan kannattavuus olisi miinusmerkkistä. Mikäli asiat menisivät tasapuolisesti, tässä maassa ei pitäisi koskaan tulla yhtään konkurssia, ellei yrittäjä sitä itse haluaisi.

Lisäksi maatalous"yrittäjillä" on normaaleihin yrittäjiin verrattuna muitakin etuja, esim. eläkemaksut. Nykypäivän tilanteesta en ole varma, mutta 90-luvun alkupuolella tilanne oli aika koominen. Samansuuruiseen eläkekertymään tarvittiin normiyrittäjältä 100.000mk tulot, kun maatalous"yrittäjältä" siihen tarvittiin vain n. 20.000mk tulot.

Eikä sitten niitä herneitä sinne sieraimiin, en hauku maajusseja vaan valtiota ja eu:ta ja niiden epäreilua tukipolitiikkaa. No onneksi Suomessa on sentään paljon kaikkea hyvääkin, kuten tasapuolinen progressiivinen tuloverotus (kaikille jää saman verran käteen riippumatta bruttotuloista) ja sentään meillä meillä on vielä euroopan korkeimpiin kuuluva tuloveroaste kompensoimassa huonoja puolia... :evil:
9-5 3,0TiD 2002
9000 CDE 2,3lpt 1996
lordofgreed
"Hirsch"
Viestit: 964
Liittynyt: Ti Huhti 05, 2005 11:34
Paikkakunta: Itä-Suomi

Viesti Kirjoittaja lordofgreed »

Onkohan mitenkään mahdollista, että maatalouden harrastaja on maatalousyrittäjä. Eihän tuota tarvitsekaan pystyä rinnastamaan kaikissa (missään)asioissa "yrittäjään". Kun kerran joitakin yrittäjän tunnuspiirteitä toteutuu, samahan tuo on nimittää maatalousyrittäjäksi. Tuleeko mieleen vaihtoehtoisia/toimivampia nimityksiä ?
Maanviljelijä ei toimi, koska harvalla tilalla toiminta perustuu maanviljelyyn. Suuri osa tuloista tulee urakoinneista, metsänhoidosta tms...
Rommitommi
"Hölösuu"
Viestit: 2735
Liittynyt: Pe Syys 12, 2003 14:56
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Rommitommi »

9000CD23T kirjoitti:Off top....
Johan nämä kaikki suuremmat yritykset säästävät, kaikki tehtaat ja toiminta löytyy jo Tallinnasta tai Kiinasta.
Tulee mieletön säästö palkkakuluissa... 8O

Ja vauhti senkuin kiihtyy......
Kyllä on hyvin pullat uunissa SUOMALAISELLA teollisuudella... :?
Tulee siitä aika mieletön säästö palkkakuluissa ja totta hemmetissä se tehdään siellä missä on halvinta, ja tätä "Kiina-ilmiötä" nyt ei ainakaan ole estämässä Suomen julma verotus.
Onhan sitä laskettu, ettei teollisuuteen tule enää uusia työpaikkoja, vaan niiden määrä vähenee tasaisesti samalla kun palvelu-aloilla työpaikkojen määrä kasvaa.
Tomppa & Saabit myyty :( & Volvo V70 2.5T
Avatar
Haikara
"Hirsch"
Viestit: 755
Liittynyt: Su Huhti 10, 2005 10:53
Paikkakunta: Vihti

Viesti Kirjoittaja Haikara »

Montoya kirjoitti:
Haikara kirjoitti: Maataloustuki on suora "tulo" valtiolta maanviljelijän lompakkoon, koska tuotteista saatava hinta on pienempi, kuin tuotantokustannukset. Ja tuotteista saatava hinta on pienempi, kuin tuotantokustannukset, koska viljelijän tuottamien tuotteiden hinta määrätään muualta, kuin normaalisti markkinataloudessa, jossa markkinat määräävät hinnan.
Itse käsittäisin asian niin, että nykyään, kun ollaan EU:ssa, nimenomaan markkinat määräävät hinnan. Eli, kun EU:ssa on ns. sisämarkkinat ja Keski-Euroopassa paljon tuotantoa, niin hinta on laskenut sen vuoksi Suomessakin :idea:

Ja vastaus alkup. kysymykseen: On

Perustelu: Kapitalistisessa yhteiskuntajärjestelmässä yrittäjä omistaa tuotantovälineet itse
Miten tilanne, jossa tuotantovälineet ovat leasinghallintaisia? Silloinko poistuu myös yrittäjästatus, koska välineitä ei omisteta, vaan ne ovat pitkäaikaisesti vuokralla? :wink:
Huomattavaa alkoholin väärinkäyttöä: Saab 9-5 Linear Wagon 2.0t Biopower -06
Avatar
Haikara
"Hirsch"
Viestit: 755
Liittynyt: Su Huhti 10, 2005 10:53
Paikkakunta: Vihti

Re: viljelijä yrittäjä?

Viesti Kirjoittaja Haikara »

P:n Vee kirjoitti:Eikös yksi yrittäjän tunnusmerkki ole veojen maksaminen? Ainakin käsitysteni mukaan viljelijäkin maksaa veroja +-merkkisen tuloksen perusteella kuten muutkin "liiketoiminnanharjoittajat" pl. maksulliset naiset ja muut "harmaan talouden" kannattajat. Kuinkahan monesti tälläkin palstalla on mainittu sanat "ilman kuittia" ja "pimeänä"? Samoilla verukkeillahan voitaisiin ostaa maanpuolustuskin vaikka venäläisiltä, niillähän tuntuu olevan reserviä tarjolla ja ainakin haluja on ollut Suomi varustaa mieleisekseen, viimeksi reilut 60 vuotta sitten. Keksikää lisää säästökohteita, muuten tämä keskustelu kuivuu kokoon kuin Jaakonpäivänä niitetty heinä.

t. P:n vee, ei bonde mutta hieman liian läheltä seurannut.
Verojen maksu ei ole yrittäjätoiminnan tunnusmerkki, vaan veroja maksetaan kaikista veronalaisista tuloista, olivatpa ne sitten eläkkeitä, palkkatuloja, työttömyyskorvauksia tms.
Huomattavaa alkoholin väärinkäyttöä: Saab 9-5 Linear Wagon 2.0t Biopower -06
Henkka #2283
"Hölösuu"
Viestit: 2909
Liittynyt: Ke Helmi 16, 2005 12:13
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Henkka #2283 »

Menestyvä yritys
Liiketoimintaosaamisen perusteet
Viitala, Jylhä 2002

Pariisilainen pankkiiri ja kirjailija Richard Cantillon kirjoitti yrittäjyydestä jo 1700-luvun alkupuolella. Hän määritteli yrittäjän (entrepreneur) ihmiseksi, joka ostaa tuotantovälineitä johonkin hintaan, yhdistelee niistä tuotteen ja myy sen sen sitten johonkin epävarmaan hintaan. Hänen seuraajansa taloushistoriassa, ranskalainen Jean Baptiste Say, puolestaan määritteli 1700-luvun lopulla yrittäjän ihmiseksi, joka yhdistää erilaisia arvoja ja tekee niistä tuottavan yksikön.

Nuo varhaiset määritelmät ovat edelleen päteviä ja sopivat Nykysuomen sanakirjan esittämän määritelmän rinnalle. Sen mukaan yrittäjä on "fyysinen tai juridinen henkilö, joka pääammatikseen hoitaa omaa taloudellista yritystä tai harjoittaa itsenäistä ammattia".


Perustavaa laatua oleviin määritelmiin pohjaten väitän, että maanviljelijä ei ainakaan Suomessa ole yrittäjä.
SS-K Jäsen #2283
Nyt: M-B EQE 300 -23, M-B S 55 AMG L -04
Menneet: Ford Mondeo 1.8 stw -03, S 500 L 4matic -12, S 350 Bluetec -11, S 500 L -99, 9000 Aero -96, 9000 turbo -89, 900i -87
espe
"Aero"
Viestit: 342
Liittynyt: Ti Elo 31, 2004 16:15
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja espe »

[R.E.S.T.E.C.P.!! Do ya even know wha it spellz?]
Well! How do U really spell this one?
..just in case...;)
9-3TA SE -00/01 käyttöautoksi tarkoitettu...
9-5 Aerowagon -03.
Vastaa Viestiin