
Mitä olette mieltä ideoista? Suurin osa kuulostaa varsin järkeviltä toimilta ja osan niistä tulisi olla nyky-yhteiskunnassakin itesestäänselvyyksiä. Sen sijaan kohdat 7, 9 ja 13 kuulostavat hieman epämääräisiltä näin äkkiseltään ajateltuna ainakin omaan korvaani. Mitä nuokin nyt sitten lopulta pitävät sisällään...Tutkintalautakunnan suositukset pähkinänkuoressa:
Suositus 1.
Oppilas- ja opiskelijahuoltoa pitää kehittää.
Suositus 2.
Oppilas- ja opiskelijahuollon tiedonkulkuun ja salassapitoon vaikuttavat säännökset pitäisi selkeyttää.
Suositus 3.
Nuorten ahdistusta ja mielialahäiriöitä koskevia hoitosuosituksia pitää täsmentää. Lisäksi nuorten masennuslääkehoitoa varten tulisi laatia nykyistä yksityiskohtaisemmat ohjeet.
Suositus 4.
Kiusaaminen kuriin. Kouluilla pitää olla käytännöt kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja siihen puuttumiseen.
Suositus 5.
Ampuma-aseiden luvansaantia pitää tiukentaa.
Suositus 6.
Koulut tarvitsevat turvallisuussuunnitelmat. Turvallisuutta voidaan parantaa esimerkiksi kuulutuslaitteistoilla tai lukitusjärjestelyillä.
Suositus 7.
Netin valvontaa lisättävä. Palveluntarjoajien pitää kehittää moderointia ja rikokseen viittaavasta sisällöstä kerrottava viranomaisille.
Suositus 8.
Poliisin nettivihjetoiminnan parantaminen. Vinkkaamista pitää helpottaa oleellisesti.
Suositus 9.
Henkirikoksen suunnittelusta pitää saada rangaistus.
Suositus 10.
Poliisin pitää saada tarkoituksenmukaiset mahdollisuudet hankkia suunniteltuun rikolliseen toimintaan liittyviä tietoja internetistä.
Suositus 11.
Viranomaisten välistä yhteistyötä kehitettävä.
Suositus 12.
Viranomaisten välistä käytännön viestintää kehitettävä suurissa Jokelan kaltaisissa operaatioissa.
Suositus 13.
Tiedotusvälineiden itsesääntelyä pitää miettiä uudelleen. Julkisen sanan neuvoston taustayhteisöjen tulisi kutsua media-ala koolle keskustelemaan toimintatavoista kriisipaikalla ja tavasta uutisoida koulusurmien kaltaisia rikoksia.
Kohta 7. Ilmeisesti operaattoreiden olisi siis tarkoitus "valvoa" internetiä enemmän. Mitenkäs tämä toteutetaan? Filtteröimällä "haitallisia" sivuja pois? Katkaisemalla asevideon omistajan netti? Palkkaamalla henkilöitä selailemaan IRC-galleriaa ja soittelemaan poliisille epämääräisistä henkilöistä?
Varsinkin kohta 9. on mielenkiintoinen. Miten määritellään suunnitteleeko joku henkirikosta? Jos leikin ajatuksella tappaa naapurin Tauno, syyllistynkö rikokseen? Vai tarvitseeko minulla olla kalenterissa merkintä "15.3. Tapa Tauno"?
13. Jos nyt vain annettaisiin lehdistön raportoida asioista haluamallaan tavalla. Oli se sitten välillä mautonta ja mediapornahtavaa, tai ei. Vai haluaako lautakunta perustaa valvotun ja kontrolloidun lehdistön, joka ei haitallisista asioista uutisoi? Ilmeisesti puskaradiohuhuja pidetään parempana menetelmänä saada asioista tietoa.
Esittäkää omat mielipiteenne aiheesta.